Отидете към основна версия

1 669 17

Архивите говорят: Дядото на краля на Нидерландия бил нацист СНИМКА

  • принц-консорт бернар-
  • нацист-
  • мария захарова-
  • нидерландия-
  • крал

Ръководителят на кралския архив показа членската карта на принц Бернар в Националсоциалистическата партия на Германия

"Едва утихна скандалът с почитането на нацисткия военнопрестъпник Ярослав Гунка (Гунко) в канадския парламент, когато костеливата ръка на нацизма вече мушка нова жертва в гърба", пише в канала си в Телеграм говорителят на МВнР на Руската федерация Мария Захарова.

Ето и останалата част от публикацията й:

"Онзи ден бяха публикувани шокиращи архивни материали от холандското кралско семейство. Бившият ръководител на Кралския архив Флип Мааршалкерверд представи на обществеността снимка на партийна карта на Националсоциалистическата работническа партия на Германия - NSDAP, принадлежала на дядото на настоящия крал на Нидерландия Вилем-Александър, принц-консорт Бернар от Липе-Бистерфелд /на снимката/.

Този документ не оставя съмнение: Тяхно холандско височество е бил член на партията на Хитлер от 1933 до 1937 г.

Подобни подозрения бяха изказвани и преди; малко преди смъртта си принц Бернар дори беше принуден да заяви с патос в интервю: „Слагам ръка на Библията и заявявам, че никога не съм бил нацист. Никога не съм плащал членски внос, никога не съм имал членска карта." Сега, когато са открити документални доказателства, можем да кажем със сигурност, че дядото на настоящия крал на Холандия е бил не само нацист, но и клетвопрестъпник.

Когато нацистите окупират Холандия, той се присъединява към съпротивата, но дори съюзниците му от антихитлеристката коалиция не му вярват. Има доказателства, че принцът е смятан за потенциален член на SS. Колко искрено е съпричастен към нацистите тепърва предстои да бъде изследвано от историци, които публикуват нови документи и открития от време на време, но това е нещо, върху което си струва да се замислим.

Принц Бернар не напусна нацистката партия, защото междувременно са приети расови закони и започват събитията, които по-късно ще доведат до Холокоста. Още две години след първите събития той успешно плаща членски внос за каузата на Хитлер. Само успешен брак с принцеса Юлияна го принуждава да преразгледа плановете си за бъдещето и да се откаже от членската си карта на NSDAP.

Какъвто е дядото на настоящия глава на холандската държава, такова е отношението на официалната Хага към ситуацията в Украйна", завършва Захарова.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини