Отидете към основна версия

824 4

Щабът на КейФОР е посетен от турския министър на отбраната

  • кейфор-
  • турция-
  • посещение-
  • министър на отбраната

Диалогът е единственият път към мир и дългосрочна стабилност в този регион

Снимкa: Shutterstock

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер посети щаба на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) в Прищина, съобщи Анадолската агенция.

Командирът на КейФОР генерал-майор Ойзкан Улуташ информира своя високопоставен гост за цялостната ситуация в региона и за текущите дейности на КейФОР в зоната на операции на мисията, съобщи вчера КейФОР.

На 10 октомври Турция пое командването на мисията КейФОР, която функционира от 1999 г. и включва над 4500 войници от 27 страни.

В изявление за медиите след среща с министъра на отбраната на Косово Еюп Мачедонци Яшар Гюлер подчерта, че диалогът е единственият път към мир и дългосрочна стабилност в този регион.

„Това се подчертава от факта, че ние поехме командването на КейФОР, което ще изпълняваме неутрално и при пълна прозрачност“, каза Гюлер.

Напрежението между Косово и Сърбия е постоянно, откакто някогашната сръбска област, населена предимно с етнически албанци, обяви независимост през 2008 година, която Белград и косовските сърби не признават. Двете страни водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. Последната ескалация на напрежението е от края на миналия месец, когато въоръжена група косовски сърби влязоха в сблъсък с косовската полиция, при което загинаха косовски полицай и трима от сръбските нападатели.

Турският министър на отбраната се среща вчера поотделно и с президента на Косово Вьоса Османи и с командващия Косовските сили за сигурност генерал-лейтенант Башким Яшари, цитирана от БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини