Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 10:11 789 4

Щабът на КейФОР е посетен от турския министър на отбраната

  • кейфор-
  • турция-
  • посещение-
  • министър на отбраната

Диалогът е единственият път към мир и дългосрочна стабилност в този регион

Щабът на КейФОР е посетен от турския министър на отбраната - 1
Снимкa: Shutterstock

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер посети щаба на мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) в Прищина, съобщи Анадолската агенция.

Командирът на КейФОР генерал-майор Ойзкан Улуташ информира своя високопоставен гост за цялостната ситуация в региона и за текущите дейности на КейФОР в зоната на операции на мисията, съобщи вчера КейФОР.

На 10 октомври Турция пое командването на мисията КейФОР, която функционира от 1999 г. и включва над 4500 войници от 27 страни.

В изявление за медиите след среща с министъра на отбраната на Косово Еюп Мачедонци Яшар Гюлер подчерта, че диалогът е единственият път към мир и дългосрочна стабилност в този регион.

„Това се подчертава от факта, че ние поехме командването на КейФОР, което ще изпълняваме неутрално и при пълна прозрачност“, каза Гюлер.

Напрежението между Косово и Сърбия е постоянно, откакто някогашната сръбска област, населена предимно с етнически албанци, обяви независимост през 2008 година, която Белград и косовските сърби не признават. Двете страни водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си. Последната ескалация на напрежението е от края на миналия месец, когато въоръжена група косовски сърби влязоха в сблъсък с косовската полиция, при което загинаха косовски полицай и трима от сръбските нападатели.

Турският министър на отбраната се среща вчера поотделно и с президента на Косово Вьоса Османи и с командващия Косовските сили за сигурност генерал-лейтенант Башким Яшари, цитирана от БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    4 1 Отговор
    Козяците не искат диалог!Иран са персийци , и са много мразени от арабите! Никой няма да им помогне ! Освен Русия и Китай , може би ! Което ме кара да се замисля , дали войната в Украйна не е нищо друго , освен ангажиране на Русия , за да не помага на Иран !!! Ще избият палестинците и иранците , а Израел ще може спокойно да разруши джамията Ал Акса , и на нейно място да съгради третият храм , в който антихриста ще бъде провъзгласен за цар на света !!!
  • 3 Българските турци

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Като разделиш 4500 на 27 се падат по 133 калпака !
  • 4 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако си служил войник би трябвало да знаеш , че това е ротичка от 4 взвода !