Отидете към основна версия

1 979 56

Ердоган задейства процедурата за членство на Швеция в НАТО

  • ердоган-
  • нато-
  • швеция-
  • протокол-
  • приветства-
  • внасяне-
  • вилнюс-
  • улф кристершон

Премиерът на Швеция приветства внасянето на протокола от турския президент

Снимкa: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е подписал протокола за присъединяването на Швеция към НАТО и го е внесъл за разглеждане в Меджлиса. Това съобщи Дирекцията по комуникации към турското президентство в профила си в социалната мрежа Екс, цитирано от БТА.

Съгласно процедурата документът първоначално ще бъде разгледан в комисията по външни работи и ако бъде одобрен, ще бъде внесен за гласуване от целия парламент.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже всякакво възможно съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

Министър-председателят на Швеция, улфУлф Кристершон приветства внасянето на протокола за членство на Швеция в НАТО от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в парламента на страната (Меджлиса) за ратификация, предадоха световните агенции, цитирано от БТА

По-рано днес Дирекцията по комуникации към турското президентство съобщи, че президентът е внесъл днес за разглеждане в парламента протокола за присъединяването на Швеция към НАТО. Съгласно процедурата документът първоначално ще бъде разгледан в комисията по външни работи и ако бъде одобрен, ще бъде внесен за гласуване от целия парламент.

"Радвам се да чуя, че турският президент Ердоган е внесъл в парламента документите, необходими за ратификация", заяви премиерът на Швеция, цитиран от Асошиейтед прес. "Сега остава парламентът да се занимае с въпроса", допълва Кристершон в социалната платформа "Екс", цитиран от Ройтерс. "С нетърпение очакваме да станем членове на НАТО", добавя той.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: