Отидете към основна версия

3 705 6

Испания започна да прехвърля незаконни мигранти от Канарските острови към континенталната част на страната

  • испания-
  • канарски острови-
  • мигранти

Първата група от около 450 души ще бъде настанена в сгради на Министерството на отбраната, разположени в окръг Карабанчел и в община Алкала де Енарес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство започна да прехвърля незаконни мигранти от Канарските острови към континенталната част на страната. Това се налага, тъй като капацитетът на островите е отдавна изчерпан, а само през октомври на бреговете им акостираха над 13 000 души от Африканския континент. В региона на Мадрид за тях са отделени две казарми.

Първата група от около 450 души, предимно мъже, ще бъде настанена в сгради на Министерството на отбраната, разположени в окръг Карабанчел и в община Алкала де Енарес. След заповед на министър Маргарита Роблес /на снимката/ се очаква двата лагера да бъдат готови до две седмици.

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда заяви, че вече е поискал от отговорните власти да засилят охраната, за да "гарантират сигурността и съвместното съществуване". "Със сигурност няма да правим ксенофобски или расистки дискурс, но трябва да знаем колко хора се очаква да пристигнат в град Мадрид и при какви условия", уточни той.

От министерството на приобщаването, социалната сигурност и миграцията планират още такива премествания в различни автономни региони, а от самите региони твърдят, че не разполагат с достатъчно информация за тях.

Регионалният премиер на Андалусия Хуан Мануел Морено поиска от централното правителство да координира процеса на прехвърляне на мигранти от една автономна общност в друга и да ги информират предварително, намеквайки, че не е знаел за 320-е души, които бяха преместени в Малага и Алмерия миналата седмица от Канарските острови.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: