Отидете към основна версия

1 305 13

Молдова е в състояние да изплати само малка част от дълга си към "Газпром"

  • молдова-
  • газпром-
  • дълг-
  • природен газ-
  • мая санду

Според Санду проблемът на Газпром е, че не е приел одита на дълга

Снимкa: Shutterstock

Молдова е готова да плати само 9 млн. щатски долара от своя дълг към "Газпром" в размер на повече от 700 млн. щатски долара. Това изявление направи молдовският президент Мая Санду, цитирана от News.bg.

Според Санду проблемът на Газпром е, че не е приел одита на дълга. "Имаме доказателства и одитът е извършен от призната компания в тази област. Moldova Gas може да плати на Газпром само 9 милиона щатски долара, а не 700 милиона щатски долара", каза тя.

През октомври 2021 г. едно от основните условия, при които ръководството на Газпром се съгласи да удължи договора за доставка на газ за Молдова за следващите пет години, беше погасяването на дълга за горивото и навременните плащания. Според мениджъра на Газпром Сергей Куприянов дългът на Молдова по това време е възлизал на 433 млн. щатски долара, но като се вземат предвид закъсненията в плащанията, общата сума е достигнала 709 млн. щатски долара. Въз основа на резултатите от одита Сметната палата на Молдова определи дълга на 590,8 млн. щатски долара.

По време на преговорите Кишинев настоя дългът на страната за природен газ да бъде подложен на международен одит и се ангажира да представи резултатите от него до 1 май 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини