Отидете към основна версия

1 993 16

Среща между Антъни Блинкън и Хакан Фидан в Анкара

  • антъни блинкън-
  • хакан фидан-
  • сащ-
  • анкара-
  • турция-
  • среща-
  • газа

Държавният секретар на САЩ не е бил посрещнат според протокола за чуждестранни гости

Снимкa: БГНЕС

Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ, се срещна днес с Хакан Фидан, турския външен министър, в Анкара, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Основната цел на посещението е да се обсъди ситуацията в Газа. Блинкън пристигна късно снощи в Анкара, за да разговаря с Фидан на тази тема. В момента няма друга информация относно разговора между двамата.

Държавният секретар на САЩ не е посрещнат според протокола, отбелязват от в. "Акшам". Вестникът пише, че подобно посрещане на чуждестранен гост може да бъде сравнено с "протест, който е сравним с шамар в лицето", цитирано от БТА.

Осветлението на летище "Есенбога" е било изключено, а държавният секретар е бил посрещнат само от посланика на САЩ в Турция Джеф Флейк, от заместник-валията на Анкара Намък Кемал, както и от дипломата Япрак Балкан.

"Това се случва за първи път в Турция", отбелязва вестникът.

"Акшам" съобщава също, че на един от мостовете по маршрута на Блинкън към сградата на турското външно министерство жители са закачили плакат с лика на Абу Убайда, говорител на бригадите "Изедин ал Касем" (военното крило на радикалното палестинско движение "Хамас").

Посещението на държавния секретар на САЩ в Турция се осъществява в рамките на втората му обиколка в Близкия изток, след като на 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава. След нападението Израел започна интензивна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, в резултат на която са загинали над 9000 души, твърдят здравните власти в управляваната от "Хамас" Газа.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: