Отидете към основна версия

2 740 78

Байдън ще „притисне“ Си Дзинпин по въпроса за Иран

  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • сащ-
  • китай-
  • среща

Двамата лидери ще се срещнат идната седмица по време на срещата на върха на АТИС

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще "притисне" китайския президент Си Дзинпин по въпроса за Иран на предстоящия разговор на двамата лидери в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) следващата седмица, пише вестник Politico, позовавайки се на неназовани високопоставени представители на американската администрация.

„Според Белия дом двамата лидери ще проведат „труден разговор“, за да стабилизират отношенията и да предотвратят изпадане в евентуален конфликт“, отбелязва изданието. „Джо Байдън ще настоява Си Дзинпин да използва влиянието си в Техеран, за да предотврати Иран и неговите поддръжници да използват войната Израел с движението Хамас, за да подхранват по-широк регионален конфликт."

Байдън „ще подчертае желанието ни Китай да бъде ясен в своите нарастващи отношения с Иран относно важността на това Иран да не се опитва да увеличава или разпространява насилие в Близкия изток“, цитира вестникът неназован високопоставен служител на американската администрация, който каза на среща с репортери в четвъртък. Според него, всякакви „провокативни действия“ на Иран ще предизвикат незабавен отговор от Вашингтон.

Връзките на Китай с Иран ще бъдат част от „сложния разговор“ на Байдън със Си Дзинпин, цитира вестникът друг високопоставен служител на американската администрация. Този разговор ще засегне всички ключови въпроси в отношенията между САЩ и Китай.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 50 гласа.

Свързани новини