Отидете към основна версия

2 042 7

ЕС постигна споразумение да спре изпращането на отпадъци в страни, които не могат да ги преработват

  • европейски съюз-
  • споразумение-
  • отпадъци-
  • европейска комисия-
  • ес

През 2021 г. Европейската комисия предложи преразглеждане на  правилата на ЕС относно превозите на отпадъци

Снимка: Shutterstock

Законодателите на Европейския съюз и държавите членки постигнаха споразумение за преразглеждане на регламента за превоз на отпадъци на блока и прекратяване на износа на определени видове отпадъци за трети страни, които не могат да ги обработват правилно, съобщи Европейският парламент в петък, цитирана от Ройтерс.

"Износ на определени неопасни отпадъци и смеси от неопасни отпадъци (...) ще бъде разрешено само на онези страни, които не са членки на ОИСР, които са съгласни и отговарят на критериите за третиране на такива отпадъци по екологосъобразен начин", заяви Парламентът.

В него се добавя, че ще се вземе предвид и спазването на международните права на работниците.

През 2021 г. Европейската комисия предложи преразглеждане на правилата на ЕС относно превозите на отпадъци, за да затрудни държавите членки да разтоварват боклука си в по-бедните страни.

"ЕС най-накрая ще поеме отговорност за пластмасовите си отпадъци, като забрани износа им за страни, които не са членки на ОИСР", заяви датският депутат Пернил Вайс.

Страните от ЕС трябва да спрат да превозват пластмасови отпадъци до по-бедните страни в рамките на две години и половина след влизането в сила на законодателството, заяви Парламентът и добави, че правилата за износ на пластмасови отпадъци за страни от ОИСР - групата на основните богати страни в света - също ще бъдат затегнати.

През предходните години около половината от износа на отпадъци от ЕС е бил насочен към държави извън ОИСР с по-слаби правила за управление на отпадъците, отколкото в ЕС — ефективно транспортиране на замърсяването на ЕС в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: