17 Ноември, 2023 11:10 2 041 7

ЕС постигна споразумение да спре изпращането на отпадъци в страни, които не могат да ги преработват

  • европейски съюз-
  • споразумение-
  • отпадъци-
  • европейска комисия-
  • ес

През 2021 г. Европейската комисия предложи преразглеждане на  правилата на ЕС относно превозите на отпадъци

ЕС постигна споразумение да спре изпращането на отпадъци в страни, които не могат да ги преработват - 1
Снимка: Shutterstock

Законодателите на Европейския съюз и държавите членки постигнаха споразумение за преразглеждане на регламента за превоз на отпадъци на блока и прекратяване на износа на определени видове отпадъци за трети страни, които не могат да ги обработват правилно, съобщи Европейският парламент в петък, цитирана от Ройтерс.

"Износ на определени неопасни отпадъци и смеси от неопасни отпадъци (...) ще бъде разрешено само на онези страни, които не са членки на ОИСР, които са съгласни и отговарят на критериите за третиране на такива отпадъци по екологосъобразен начин", заяви Парламентът.

В него се добавя, че ще се вземе предвид и спазването на международните права на работниците.

През 2021 г. Европейската комисия предложи преразглеждане на правилата на ЕС относно превозите на отпадъци, за да затрудни държавите членки да разтоварват боклука си в по-бедните страни.

"ЕС най-накрая ще поеме отговорност за пластмасовите си отпадъци, като забрани износа им за страни, които не са членки на ОИСР", заяви датският депутат Пернил Вайс.

Страните от ЕС трябва да спрат да превозват пластмасови отпадъци до по-бедните страни в рамките на две години и половина след влизането в сила на законодателството, заяви Парламентът и добави, че правилата за износ на пластмасови отпадъци за страни от ОИСР - групата на основните богати страни в света - също ще бъдат затегнати.

През предходните години около половината от износа на отпадъци от ЕС е бил насочен към държави извън ОИСР с по-слаби правила за управление на отпадъците, отколкото в ЕС — ефективно транспортиране на замърсяването на ЕС в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 1 Отговор
    Значи ще ги праща пластмасите при Ганчо да ги гори у ТЕЦ-а.
  • 2 България ще е бунището

    18 1 Отговор
    на ЕС.
  • 3 Всеки ТЕЦ

    15 0 Отговор
    в София тайно гори и отпадъци. ТЕЦ-ове само на газ друг път.

    Коментиран от #7

  • 4 Умирам от смях

    18 1 Отговор
    Значи ще ги пращат при нас в американския ТЕЦ, щото да се горят въглища е вредно, но отпадъците са ОК. Това е толкова евро-атлантическо...
  • 5 Къде са ония дето вият

    13 1 Отговор
    Сега разбрахте ли за какви ви имат? Нисша раса обслужваща интересите на ционизма!
  • 6 Да бе да

    7 0 Отговор
    Тя международната боклуджийска мафия ще остави ЕС-а да си развява пешкира ! ?
  • 7 Слави

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Всеки ТЕЦ":

    Не знам кое е тайното, като започне отоплителния сезон и седмица две по-късно почват едни пушеци вечер и цветове на дъгата.
Новини по държави: