Отидете към основна версия

2 847 26

Германия не коментира продажба на Eurofighter на Турция

  • турция-
  • германия-
  • eurofighter-
  • реджеп ердоган-
  • коментар

Ердоган увери, че южната ни съседка „ще се развива по-интензивно" в областта на производството на оръжия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че по време на посещението си във ФРГ германските власти не са коментирали възможността за продажба на изтребители Eurofighter на Анкара.

"Канцлерът Олаф Шолц не засегна тази тема. Той не коментира дали ще дадат Eurofighter или не. Ние ясно казахме - ще дадат самолетите, тогава ще го направят. Ако не, нямаме ли други възможности да получим самолетите? Да, разбира се. Знаете ли какви стъпки бяха предприети преди получаването на системата за ПВО С-400 от Руската федерация? Америка не ни даде система за противоракетна отбрана, а ние купихме С -400 от Русия. Сега ги имаме", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турският лидер изрази увереност, че страната му "ще се развива по-интензивно" в областта на производството на оръжия. „Ние сме на път да се превърнем в нация, която произвежда и експлоатира свои собствени оръжия. Освен това работим, за да задоволим непрекъснато нашите собствени нужди от изтребители“, каза той.

Турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер каза на 16 ноември, че Анкара „иска да купи изтребители Eurofighter Typhoon“. Той ги нарече "много способни самолети" и отбеляза, че има планове за "купуване на 40 Eurofighter от Обединеното кралство и Испания", които са дали предварително съгласие. Германия, каза той, не е съгласна.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: