Отидете към основна версия

15 756 40

Китай заявява, че ще бъде "сериозна грешка", ако Аржентина прекъсне връзките си с големите държави

  • аржентина-
  • китай-
  • бразилия-
  • търговски партньор-
  • хавиер милей

Китай е важен търговски партньор за Аржентина

Снимка: Shutterstock

Във вторник китайското външно министерство заяви, че би било "сериозна грешка" в дипломацията на Аржентина, ако южноамериканската страна прекъсне връзките си с големи държави като Китай или Бразилия, предаде Ройтерс.

Китай е важен търговски партньор за Аржентина, а избраното от нея правителство отдава голямо значение на отношенията с Китай, заяви говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на редовна пресконференция.

В неделя Аржентина избра Хавиер Милей за свой нов президент. Десният либертарианец разкритикува Китай и Бразилия, заявявайки, че няма да се занимава с "комунисти", и подкрепя по-силните връзки със САЩ.

Руската информационна агенция РИА Новости също цитира Диана Мондино, икономист, която е спрягана за министър на външните работи при управлението на Милей, да казва, че страната ѝ няма да се присъедини към групата БРИКС.

Аржентина беше сред шестте държави, поканени да станат нови членове на БРИКС - блок, състоящ се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Мондино заяви също така пред РИА Новости, че Аржентина ще "спре да взаимодейства" с правителствата на Китай и Бразилия, когато беше попитан дали Аржентина ще насърчава износа и вноса с тези страни.

"Двете страни имат силна икономическа допълняемост и огромен потенциал за сътрудничество", каза Мао, помолен от репортери да коментира забележките на Мондино.

"Китай е готов да продължи да работи заедно с Аржентина за насърчаване на стабилността и дългосрочното развитие на двустранните отношения."

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: