Отидете към основна версия

989 23

Руснаците създадоха фалшиви версии на уебсайтовете на Fox News, Le Monde и Der Spiegel

  • кремъл-
  • лусия-
  • фалшиви новини-
  • пропаганда

Противодействието на информационната агресия от Руската федерация е въпрос на национална сигурност на западните страни

Снимка: Фрогнюз

Коментар на ROMANIA INFORM

Журналистите от Haaretz публикуваха обширни изследвания за това как свързани с Кремъл организации създават почти перфектни копия на уебсайтове на международни медии с подобни имена на домейни, които хостват фалшива информация. По-специално, руснаците създадоха фалшиви версии на уебсайтовете на Fox News, Le Monde, Der Spiegel, популярния израелски ресурс Walla и други големи платформи.

Русия активно използва въоръжени конфликти по света, за да разпространява своята пропаганда. По-специално, друга вълна от дезинформация удари западните медии на 8 октомври, ден след атаката на Хамас срещу Израел. Това може да означава, че Русия умишлено се е готвела да подкрепи палестинските терористи. Русия печели от изострянето на съществуващите конфликти и появата на нови, тъй като, възползвайки се от влошаването на политическата ситуация и увеличаването на информационния поток, за нея е лесно да хвърля фалшиви материали в информационното пространство. Всъщност разпространението на дезинформация е една от причините Русия да се стреми да разпалва нови огнища на конфликти.

Една от основните цели на руската дезинформация е да възпрепятства предоставянето на военна помощ на Украйна. Русия атакува Запада с фалшификати за хода на войната в Украйна, плаши за пристигането на война в европейските домове и насажда псевдо-пацифистки идеи за прекратяване на войната в Украйна на всяка цена (разбира се, при условията на Русия).

„За Кремъл дезинформацията е част от тяхната военна доктрина и оръжие за масово манипулиране с бюджета от много милиони евро“, каза Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, европейски комисар по ценностите и прозрачността.

Руската дезинформация вече вреди на европейските държави. Така българският министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че постоянният страх от война в българското общество, подхранван от дезинформация от проруски източници, започва сериозно да се отразява на боеспособността на армията. Според анализ на българското Министерство на отбраната броят на кандидатстващите във военните академии е намалял с 35%, а броят на кадетите е намалял с 45%. Ведомството прогнозира огромен недостиг на офицери в армията през следващите четири години.

Русия разпространява пропаганда не само чрез руски медии на Запад, но и използва за това местни политици, журналисти, общественици, а всякакви представителства в Европа служат като центрове за руските разузнавателни служби (както беше случаят с представителството на Руското географско дружество във Финландия). Ярък пример за подобно сътрудничество е скорошно разследване, в което журналисти откриха доказателства за руско финансиране на Хуберт Зайпел, журналист от ARD, благосклонен към Кремъл, смятан за един от водещите германски „експерти по Русия“.

Противодействието на руската дезинформация е важно за запазването на националната сигурност на западните страни. Правителствата трябва да преразгледат условията за допускане на руснаци на територията на техните страни, както и да въведат забрана за съществуващи и нови руски общества, които често са параван на руските разузнавателни служби.

Превод: ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.

Свързани новини