Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 10:30 982 23

Руснаците създадоха фалшиви версии на уебсайтовете на Fox News, Le Monde и Der Spiegel

  • кремъл-
  • лусия-
  • фалшиви новини-
  • пропаганда

Противодействието на информационната агресия от Руската федерация е въпрос на национална сигурност на западните страни

Руснаците създадоха фалшиви версии на уебсайтовете на Fox News, Le Monde и Der Spiegel - 1
Снимка: Фрогнюз

Коментар на ROMANIA INFORM

Журналистите от Haaretz публикуваха обширни изследвания за това как свързани с Кремъл организации създават почти перфектни копия на уебсайтове на международни медии с подобни имена на домейни, които хостват фалшива информация. По-специално, руснаците създадоха фалшиви версии на уебсайтовете на Fox News, Le Monde, Der Spiegel, популярния израелски ресурс Walla и други големи платформи.

Русия активно използва въоръжени конфликти по света, за да разпространява своята пропаганда. По-специално, друга вълна от дезинформация удари западните медии на 8 октомври, ден след атаката на Хамас срещу Израел. Това може да означава, че Русия умишлено се е готвела да подкрепи палестинските терористи. Русия печели от изострянето на съществуващите конфликти и появата на нови, тъй като, възползвайки се от влошаването на политическата ситуация и увеличаването на информационния поток, за нея е лесно да хвърля фалшиви материали в информационното пространство. Всъщност разпространението на дезинформация е една от причините Русия да се стреми да разпалва нови огнища на конфликти.

Една от основните цели на руската дезинформация е да възпрепятства предоставянето на военна помощ на Украйна. Русия атакува Запада с фалшификати за хода на войната в Украйна, плаши за пристигането на война в европейските домове и насажда псевдо-пацифистки идеи за прекратяване на войната в Украйна на всяка цена (разбира се, при условията на Русия).

„За Кремъл дезинформацията е част от тяхната военна доктрина и оръжие за масово манипулиране с бюджета от много милиони евро“, каза Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, европейски комисар по ценностите и прозрачността.

Руската дезинформация вече вреди на европейските държави. Така българският министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че постоянният страх от война в българското общество, подхранван от дезинформация от проруски източници, започва сериозно да се отразява на боеспособността на армията. Според анализ на българското Министерство на отбраната броят на кандидатстващите във военните академии е намалял с 35%, а броят на кадетите е намалял с 45%. Ведомството прогнозира огромен недостиг на офицери в армията през следващите четири години.

Русия разпространява пропаганда не само чрез руски медии на Запад, но и използва за това местни политици, журналисти, общественици, а всякакви представителства в Европа служат като центрове за руските разузнавателни служби (както беше случаят с представителството на Руското географско дружество във Финландия). Ярък пример за подобно сътрудничество е скорошно разследване, в което журналисти откриха доказателства за руско финансиране на Хуберт Зайпел, журналист от ARD, благосклонен към Кремъл, смятан за един от водещите германски „експерти по Русия“.

Противодействието на руската дезинформация е важно за запазването на националната сигурност на западните страни. Правителствата трябва да преразгледат условията за допускане на руснаци на територията на техните страни, както и да въведат забрана за съществуващи и нови руски общества, които често са параван на руските разузнавателни служби.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 6 Отговор
    Нима е имало Реални Версии на Праведната Пропаганда, пак руснаците са виновни! БУХАХАХАХАХ Z
  • 2 КОТарАК

    8 13 Отговор
    кога руснаците са правили нещо истинско?Бай Тошо , велик българин се светна , че бъдещето е в компа..тръгнахме да правим нещо и имаше переспектива! единственият руснак , измислил нещо е оня с ТЕТРИС / и избяга в щатите!БЕЗАНАЛОГОВО означава толкова некачествено , че никой не иска да му прави аналог

    Коментиран от #7

  • 3 абе,то има ли нещо

    13 5 Отговор
    За което да не се виновни руснаците.Даже и за прегорялата мусака обвинихме руснаците.

    Коментиран от #4

  • 4 Важното е

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "абе,то има ли нещо":

    ... коментара на Калфин за Денков!!!
  • 5 експерта от хоремага

    9 1 Отговор
    Линк, може ли, че да ги разгледаме тия лъжливи сайтове ?

    Коментиран от #12

  • 6 Всъщност

    4 1 Отговор
    Разпространяването на дезинформация от геният журналист Ган о, подлежи на наказателна отговорност!
  • 7 И селският

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Идиот е по- умен от теб!

    Коментиран от #10

  • 8 Тръмпакис

    3 7 Отговор
    Те и Фиат им дадоха кола да копират и се изложиха с тяхното копие лада, хем им го даваш готово то пияния руснак не може свестно копие да му направи.
  • 9 Истината

    5 3 Отговор
    Браво на руснаците соросн.ята трябва да се гърчи в собствен сос
  • 10 КОТарАК

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "И селският":

    кажи ми нещо безаналогово от РФ

    Коментиран от #16

  • 11 М3 голд

    4 2 Отговор
    Защо пишете неистини. Самият Тагарев заявява и вие го отразихте, че Черно море ще стане активна зона на НАТО и България си дава базите и подкрепа за това. България а готвят за война, без българите да я искат.
    Колкото до информация/дезинформация - зависи откъде гледаш и какво виждаш. Пр. Делян Добрев и Пеевски ревът за дерогация на Лукойл и още искания. Че горивата щели да паднат със 73 ст. (преди това беше 1 лев). Нищо подобно. Асен Василев коза, че вече в НС има инфо за продажба на Лукойл и за купувач. Кое е инфо и кое деинфо? Само си плещим тук - този е хубав, този е лош. А напишете голямата лъжа за ковит 19 истина ли е? Беше игра за много милиарди под диригентството на акушерката Урсула.
    Факти, я погледнете съдържанието на статиите си: всичко ли е информация или има много дезинформация. И критерий за мен е дали ще ме изтриете
  • 12 Ко речи?

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "експерта от хоремага":

    Най-вероятно всичкият руски DNS трафик се прихваща и връща други IP адреси на иначе реални имена на домейни.

    Коментиран от #15

  • 13 Шмъркан

    5 2 Отговор
    Даже и фалшив дедо ДЖО са създали руснаците.
  • 14 !!!?

    4 7 Отговор
    Россия е доказана престъпна империя - наследник на монголските варварски пълчища !!!?
  • 15 експерта от хоремага

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?":

    Ми тогаз нихтензи проблъм, ва хакире
  • 16 Умен по цялата глава

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    Това е игра на думи.Всичко руско е Аналогово ,т.е без електроника..." Без аналог означава нещо,което е единствено и няма друго подобно....И от там подигравателното " Безаналогова" руска армия...

    Коментиран от #17

  • 17 КОТарАК

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Умен по цялата глава":

    в случая не е точно така-ПУТЮ има десетки изказвания , че нямат равни и аналог на оръжейни системи-оттам тръгна цялото задяване
  • 18 Настев

    2 3 Отговор
    В рашастан всичко ефалшиво.само дивотията и простотията са им истински
  • 19 Сандо

    3 1 Отговор
    Айде козячетата да се успокоят,все още ДВ им е под ръка - чиста като планински извор,честна като детска сълза.А ние благодарим на ФАКТИ,че те винаги и безотказно ни свеждат всяко тяхно умнотворение!

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 На админа

    2 0 Отговор
    да му го нацвърцат ана д0лските мана оIoи.
  • 22 Бай Яни

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    Сандо я пии една ракия и се успокои че види се инфаркт ще получиш от четене на руски народни приказки. Пусни си теливизорЯ и скивай реални новинки.😄руската литература вреди на зравето ви ,както на теб така и на останалите около теб.
  • 23 Е това

    1 0 Отговор
    Е майсторлък направили са сайтове по фалшиви от оригинала