Отидете към основна версия

10 018 67

Денков пред австрийска телевизия: Не мисля, че проблемът за влизането ни в Шенген е нашата граница. Тя е добре пазена

  • николай денков-
  • австрия-
  • проблем-
  • граница-
  • шенген

Не мисля, че имаме проблем с търсещите убежище. По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия, коментира премиерът

Снимка: БНТ

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген, коментира премиерът Николай Денков пред австрийската обществена телевизия ORF. Ако позицията на Австрия не се промени, българите, според него, ще бъдат разочаровани и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров, съобщават от БНТ.
Ето и повече от изказването на премиера пред камерите:
България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави. Така че не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без да има аргументи за нея.

Нашата граница е добре пазена граница към днешна дата. Оградата е ремонтирана няколко пъти и работи. Нека всеки, който се интересува да дойде да види подобренията, направени през последната година.

Така че, не мисля, че проблемът е нашата граница. Не мисля, че имаме проблем с търсещите убежище. По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия.

Както съм казвал, чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Европейската комисия, отколкото да сме виновни за нещо, което да пречи на влизането ни в Шенген.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: