Отидете към основна версия

3 924 26

Британският премиер Сунак отмени среща с гръцкия премиер заради скулптурите от Партенона

  • гърция-
  • великобритания-
  • риши сунак-
  • премиер-
  • скулптури-
  • партенона-
  • среща-
  • отмяна

Гърция многократно е искала от Британския музей да върне завинаги 2500-годишните скулптури

Снимка: Shutterstock

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини британския си колега Риши Сунак, че е отменил насрочената среща в Лондон във вторник в дипломатически спор за статута на скулптурите от Партенона.

Гърция многократно е искала от Британския музей да върне завинаги 2500-годишните скулптури, които британският дипломат лорд Елджин премахна от храма на Партенона в началото на 19 век, когато беше посланик в Османската империя.

"Изразявам раздразнението си, че британският премиер отмени планираната ни среща само часове преди тя да се състои", се казва в изявление на Мицотакис.

"Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са добре известни. Надявах се да имам възможност да ги обсъдя с британския си колега. Всеки, който вярва в правотата и справедливостта на своите позиции, никога не се страхува да се изправи срещу аргументи", каза той.

Гръцкото правителство води преговори с председателя на Британския музей Джордж Озбърн за евентуална сделка за заем на скулптурите, които от векове са източник на спорове между двете страни.

Мицотакис се оплака в интервю за Би Би Си в неделя, че преговорите за евентуално връщане на скулптурите в Атина не напредват достатъчно бързо.

Той каза, че продължаващото присъствие на скулптурите в Британския музей е като разрязване на "Мона Лиза наполовина" и не става въпрос за собственост, а за "обединение".

Британски правителствен служител, пожелал анонимност, заяви, че спорът около топчетата означава, че не е подходящо срещата да продължи.

По-рано говорител на Сунак заяви, че няма планове за връщане на скулптурите.

Запитани за изявлението на Мицотакис, канцеларията на Сунак заяви, че отношенията на Великобритания с Гърция са "изключително важни" и двете страни трябва да работят заедно по глобални предизвикателства като справянето с нелегалната миграция.

Вицепремиерът на Великобритания Оливър Даудън е бил на разположение да се срещне с Мицотакис, за да обсъди тези въпроси вместо това, съобщиха от кабинета на Сунак.

Британското правителство винаги е изключвало възможността да се откаже от собствеността върху мраморите, които включват около половината от 160-метровия фриз, който украсява Партенона, и твърди, че те са законно придобити.

Закон не позволява на британския музей да премахва предмети от колекцията освен при определени обстоятелства, но законодателството не забранява заемане.

Срещата между Мицотакис и британския опозиционен лидер Киър Стармър продължи в понеделник, както беше планирано. Миналата седмица Financial Times съобщи, че Стармър няма да блокира "взаимно приемлива" сделка за заем за скулптурите.

Лейбъристите отказаха коментар.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: