Отидете към основна версия

4 265 8

Антиевропейски протести тресат Италия

  • италия-
  • рим-
  • протести-
  • ес-
  • "форкони"-
  • демонстрантите-
  • полицията-
  • сълзотворен газ

Мащабна общонационална акция срещу икономиите и бедността се готви в Рим

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Четвърти ден продължават протестите в Италия, които за разлика от тези в Украйна са насочени срещу ЕС и рестриктивната икономическа и банкова политика, наложени на страната, която е с третата по мащаби икономика в Европа.

Днес протестиращите „форкони“ („хора с вили“, тъй като недоволството започна от фермерите и сезонните работници в селското стопанство, но към него се присъединиха шофьори, безработни, студенти и др. - б.ред.) блокираха с колите си за два часа достъпа до граничния пункт Вентимиля на границата с Франция, съобщи италианският в. „Ла Република“. При сблъсъка на демонстрантите с полицията силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да отдалечат и разгонят хората. Те са били обвинени, че акцията им не е разрешена от властите.

Очаква се министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано да говори днес в парламента за протестите, които разтърсват Италия. Вчера министър-председателят Енрико Лета определи протестиращи като „малцинство, което не представлява страната“.

Най-късно утре лидерите на протестното движение ще обявят дата за общонационална акция в Рим, за да си „отвоюват държавата“. Кметът на столицата Иняцио Марино заяви пред журналисти в Ню Йорк, че е притеснен от предстоящия голям протест, тъй като в него лесно могат да проникнат и провокатори. „Но като столица градът е длъжен да приеме общонационални протестни прояви“, заяви Марино, цитиран от агенция АНСА.

Според в. "Ла Стампа" десният Силвио Берлускони и лидерът на движение "Чинкуе стеле" Бепе Грило са обещали политическа подкрепа за протестите. В коментар на изданието се казва, че протестите са плашещи, тъй като за пръв път в най-новата история на страната те се организират на празен стомах или поне с глава, пълна със страх, че стомахът в най-скоро време може да остане празен.

Новоизбраният на 8 декември лидер на лявоцентристката Демократическа партия Матео Ренци изрази надежда, че протестите ще протичат по цивилизован начин, тъй като част от проявите на недоволство в Милано са приличали на действията на ултраси. Спорове събуди и появата на един от лидерите на движението на „форконите“ Данило Калвани с автомобил Jaguar. Впоследствие той обясни, че лимузината била на негов приятел.

Днес в Торино, след 3 дни на затруднения в трафика и търговията, ситуацията е по-спокойна. Градските тържища са отново отворени. Акции обаче отново има: групи студенти от рано сутринта заеха централния площад „Кастело“, който тези дни е център на протеста на форконите и онези, които ги подкрепят.

Шествие от 150 недоволни излезе в историческия център на Флоренция. Протестиращите издигат италианския трикольор с лозунга, че днес повече от всякога това е знамето на революцията. На митинга няма партийни символи, а слогани срещу всички политици. От мегафоните се правят обръщения към пазителите на реда - „Полицаите са наши приятели, те ще ни отворят път“, и много италиански медии пишат, че полицаите се побратимяват с протестиращите.

Движението на „форконите“ се ражда в Сицилия през януари 2012 г. като бунт на превозвачите и земеделските производители срещу високата цена на горивата и условията, при които са били принудени да работят, но се разраства неимоверно и днес на улицата са излезли и дребни търговци, ученици, имигранти, дори футболни запалянковци и десни екстремисти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: