Last news in Fakti

12 Декември, 2013 13:22 4 258 8

Антиевропейски протести тресат Италия

  • италия-
  • рим-
  • протести-
  • ес-
  • "форкони"-
  • демонстрантите-
  • полицията-
  • сълзотворен газ

Мащабна общонационална акция срещу икономиите и бедността се готви в Рим

Антиевропейски протести тресат Италия - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Четвърти ден продължават протестите в Италия, които за разлика от тези в Украйна са насочени срещу ЕС и рестриктивната икономическа и банкова политика, наложени на страната, която е с третата по мащаби икономика в Европа.

Днес протестиращите „форкони“ („хора с вили“, тъй като недоволството започна от фермерите и сезонните работници в селското стопанство, но към него се присъединиха шофьори, безработни, студенти и др. - б.ред.) блокираха с колите си за два часа достъпа до граничния пункт Вентимиля на границата с Франция, съобщи италианският в. „Ла Република“. При сблъсъка на демонстрантите с полицията силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да отдалечат и разгонят хората. Те са били обвинени, че акцията им не е разрешена от властите.

Очаква се министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано да говори днес в парламента за протестите, които разтърсват Италия. Вчера министър-председателят Енрико Лета определи протестиращи като „малцинство, което не представлява страната“.

Най-късно утре лидерите на протестното движение ще обявят дата за общонационална акция в Рим, за да си „отвоюват държавата“. Кметът на столицата Иняцио Марино заяви пред журналисти в Ню Йорк, че е притеснен от предстоящия голям протест, тъй като в него лесно могат да проникнат и провокатори. „Но като столица градът е длъжен да приеме общонационални протестни прояви“, заяви Марино, цитиран от агенция АНСА.

Според в. "Ла Стампа" десният Силвио Берлускони и лидерът на движение "Чинкуе стеле" Бепе Грило са обещали политическа подкрепа за протестите. В коментар на изданието се казва, че протестите са плашещи, тъй като за пръв път в най-новата история на страната те се организират на празен стомах или поне с глава, пълна със страх, че стомахът в най-скоро време може да остане празен.

Новоизбраният на 8 декември лидер на лявоцентристката Демократическа партия Матео Ренци изрази надежда, че протестите ще протичат по цивилизован начин, тъй като част от проявите на недоволство в Милано са приличали на действията на ултраси. Спорове събуди и появата на един от лидерите на движението на „форконите“ Данило Калвани с автомобил Jaguar. Впоследствие той обясни, че лимузината била на негов приятел.

Днес в Торино, след 3 дни на затруднения в трафика и търговията, ситуацията е по-спокойна. Градските тържища са отново отворени. Акции обаче отново има: групи студенти от рано сутринта заеха централния площад „Кастело“, който тези дни е център на протеста на форконите и онези, които ги подкрепят.

Шествие от 150 недоволни излезе в историческия център на Флоренция. Протестиращите издигат италианския трикольор с лозунга, че днес повече от всякога това е знамето на революцията. На митинга няма партийни символи, а слогани срещу всички политици. От мегафоните се правят обръщения към пазителите на реда - „Полицаите са наши приятели, те ще ни отворят път“, и много италиански медии пишат, че полицаите се побратимяват с протестиращите.

Движението на „форконите“ се ражда в Сицилия през януари 2012 г. като бунт на превозвачите и земеделските производители срещу високата цена на горивата и условията, при които са били принудени да работят, но се разраства неимоверно и днес на улицата са излезли и дребни търговци, ученици, имигранти, дори футболни запалянковци и десни екстремисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 1 Отговор
    Началните и първи сериозни стъпки към ОЧАКВАНИЯТ
    ВЕЧЕ ОТ ПОВЕЧЕТО обикновени хора РАЗПАД на т.н. ЕС!
    И е напълно естествено,защото това ИЗКУСТВЕНО НЕЩО
    беше натрапено от тесен кръг "хора",дърпащи конците на
    парите,властта,света,съдбата на млрди обикновени хора....
    А пък като куриоз,но и като правило ще остане вярно май
    и това,че всичко,до което се докосне псевдодържавата БГ,
    неминуемо се разпада.....
    Този път-ЗА ДОБРОТО НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ и НАРОДИ В ЕВРОПА!
    И ДАЙ Боже-това да стане по-скоро-най-вече-за доброто на
    изстрадалият ни, измъчен и ограбен-и от ЕС-народец,.......
    АМИН!!!!!!!......

    Коментиран от #2

  • 2 Мартин Стоянов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "comments":

    ... ЕС не ограбва и не разрушава, напротив този съюз има за цел да даде стабилност на многото държави в малкия ни континент и да не позволява повече да има война в Европа!
    Как можеш да наричаш собствената си държава "псевдо"?! Заради тая страна са умирали хора, за да може дори и такива като тебе днес да имат възможността да се наричат българи.

    Коментиран от #3

  • 3 Танас

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мартин Стоянов":

    Какво се хабите да му обяснявате? Просто в коментар 1 е изсипал заучени фрази, които най-вероятно идват от "Плана Сидеров", или друг подобен, долнопробен пасквил. Написани изречения, че и "гневно", без нито един аргумент и факт. Какво по точно Ви е ограбил, comments? Прочетете историята на Европа през 19-ти и първата половина на 20-ти век и ще видите, че преди ЕС е било само война след война и разединение.
  • 4 Борис Татаров

    2 1 Отговор
    Слава богу ,че има мислещи хора като коментатор 1. Иначе наивни с лопата да ги ринеш
  • 5 ннннн

    1 0 Отговор
    Както винаги истината е някъде по средата. Това, че мирът стана трайна тенденция в Европа е най-големия плюс от съществуването на ЕС. Много от вас сигурно не са и помирисвали барут и само мога да им завиждам за това.
    Другата истина е, че ние не бяхме, а и още не сме готови да бъдем членове на ЕС. Но пък пазарът ни е добре дошъл за производителите от ЕСл Да не забравяме и че е желателно Русия да е с по-слабо влияние у нас и тези неща на практика ни отвориха вратите на ЕС. А като са те пуснали по милост нямаш друг избор, освен да седиш покорно в ъгъла и да чакаш да падне троха или дай боже - кокалче. И не можеш да се опълчиш, за да промениш нещо, понеже политиците ти са продажни (без изключения), производството е съсипано, което води до нулева конкурентноспособност (и пак от тези същите политици) и ни остава едната гола гордост, когато наши спортисти успеят да натупат някои от парфюмираните величия в спорта.
    Така виждам аз картинката, но въпреки това обичам страната си (не държавата) и се гордея, че съм българин но не упреквам тези, които използваха терминалите на софийското летище, защото все пак живеем по веднъж.
    А ЕС ще се разпадне тогава, когато стане икономическа пречка за най-силните си членове.
  • 6 Petar Vasilev

    0 0 Отговор
    До коментар 3
    Както каза Маргарет Татчър през 1986г. в Москва в Европа след ВСВ няма войни не заради ЕС , а заради баланса в силите. Колкото до историята на "великите сили" Априлското въстание е било жестоко потушено с кръв и огън след благословията на дъртата мръсница Виктория. Повечето от тях са играли и продължават да играят гадно срещу нас.
  • 7 comments

    1 0 Отговор
    ....До Танаско и Мартинчо.....
    Хей,чичовите-толкова сте огр...чени,незнаещи
    и тотално модифи..рани,че не се усещате,когато пишете
    пъл..те си глу..сти!
    Толкова сте далеч от реалността и истината,че изобщо не смятах да ви отговарям-безнадежден случай сте,но-все пак-само един
    пример от мен във времето,съвсем близо до нас!
    А понеже тогава вие или не сте били още родени,или не сте
    били дори и в проектен отдел,а най-много-в проходилка-
    попитайте вашите бащи,дядовци или други по-стари роднини
    КОГА ЗА ПОСЛЕДНО В ЕВРОПА Е ИМАЛО ВОЕННИ ОПЕРАЦИИ-
    и то-на крачка от нас,КЪДЕ И КОГА т.н. Североатлантически
    ОТБРАНИТЕЛЕН съюз е сипал бомби съвсем наблизо до нас и
    ДАЛИ "виновника" e нападнал този съюз или някоя от членките,
    та засипаха цивилното и население с бомби-през 20-век,почти
    в центъра на Европа и с какво точно ги предизвика тази страна-
    с това ли,че НАПАДНА НЯКОЯ ОТ ЧЛЕНКИТЕ или с това ,
    че отказа да се съобрази с "хуманните,ценни и приятелски
    поучения"на световните съвременни жандарми за това-как да
    реши проблемите си и се опита СЪС СВОИ СИЛИ И СРЕДСТВА
    ДА РЕШИ ВЪТРЕШНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ??!!...
    И наказанието не закъсня-БОМБИ В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА,
    В 20-ти век???!!!!.....
    Мога да продължа още много и с още други примери за
    "миролюбивата дейност на отбранителният съюз",но-засега-
    САМО ТОВА ВИ СТИГА!
    Всъщност-не заслужавахте и нямаше смисъл от диспут с такива
    като вас-както писах по-горе-
    БЕЗНАДЕЖДЕН СЛУЧАЙ СТЕ!!!!
    И жалко,че сте млади хора-предст
  • 8 Dora Apostolova

    0 0 Отговор
    Заглавието е БСП-арско путиновско. Няма "антиеворпейски протести" в Италия, а антинеолиберални протести срещу политиката на своето неолиберално правитество.
    Ето моя коментар:
    ДРД“Идея за България се родее с "Чинкуе стеле" на Бепе Грило

    Италия е една от най-засегнатите от неолиберализма( глобализма) страни в Южна Европа. През 18- те години неолиберален режим на Берлускони, на икономическата мафията бе дадена политическа власт, бе унищожeна социалната държава в Италия и се даде властта на новата финансово- корпоративната олигархия. Не случайно бе назначен, а не избран преди сегашния Лета, министър председател- банкер от редиците на Билдербергите.
    Режима на Берлускони срина икономиката на Италия, средната заплата от 2300 евро спадна на 1300 евро, остави 60% от младите хора безработни и изгони младите и образовани хора навън, направи ги емиграция, сега Италия има една от най-големите емиграции в Европа, даде на банките неограничена власт и в Италия банковите лихви са вторите по големина в ЕС след България. Не случайно в Италия се роди "Чинкуе стеле" ( Движение 5 звезди) на Бепе Грило-едно от най-силните в Европа антинеолиберални политически движения, които предвиждат да дойдат на власт с мнозинство в следващия парламент на Италия и със свое самостоятелно правителство да проведат дълбоки реформи по законодателен път, озаптят банките( национализират) и изгонят неолиберализма от Италия.
    Наричат движението "Чинкуе стеле" на Бепе Грило „крайно дясно радикално“.
    Н
Новини по държави: