Отидете към основна версия

4 132 29

Испания изгони двама служители на американското посолство за подкупване на разузнавателни агенти

  • испания-
  • мадрид-
  • служители-
  • американско посолство-
  • подкупване-
  • разузнавателни-
  • агенти

Няма незабавно потвърждение от двете страни

Снимка: Shutterstock

Испания дискретно е изгонила най-малко двама служители на американското посолство, обвинени в подкупване на испански разузнавачи за тайни, съобщи в четвъртък вестник "Ел Паис", позовавайки се на правителствени източници, цитирана от Ройтерс.

Няма незабавно потвърждение от двете страни, които са съюзници и като цяло споделят разузнавателна информация помежду си.

Персоналът на посолството, когото "Ел Паис" не идентифицира по име или пост, беше тихомълком изтеглен по искане на Мадрид, след като разследване показа, че двама испански разузнавачи са дали информация за "голяма сума".

Възможно е да са замесени повече от двама американски "шпиони", посочва вестникът, позовавайки се на неидентифицирани правителствени източници.

Служители на испанската разузнавателна агенция (CNI), началник на района и негов помощник, бяха арестувани преди два месеца и съдът разпореди случаят им да бъде запазен в тайна, съобщи El Pais.

Посланикът на САЩ Юлиса Рейносо е била извикана от испанските власти, заявила, че не знае нищо за случая и се извинила, се добавя в доклада. След това Вашингтон изпълни искането на испанското министерство на отбраната и външните работи двамата американски служители да напуснат.

Американски представител в Испания заяви, че Рейносо няма да коментира.

Говорителите на испанското външно министерство и на върховния съд отказаха коментар, докато CNI и министерството на отбраната не отговориха веднага на исканията за коментар.

"Това е много сериозен въпрос, тъй като набирането на тайни агенти от приемащата държава, за да предадат собствената си страна, е открито враждебен акт, извършен с вражески правителства, но никога с приятели или съюзници", каза Ел Паис.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: