Отидете към основна версия

1 565 36

Шолц призовава за солидарност с евреите в Германия в началото на празника Ханука

  • олаф шолц-
  • германия-
  • евреи-
  • ханука

Немският канцлер запали първата свещ край Бранденбургската врата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на празника Ханука федералният канцлер Олаф Шолц призова за солидарност и състрадание към евреите в Германия, предаде stern.de.

"Това е особено важно в наши дни," каза политикът от ГСДП в Берлин в четвъртък.

Шолц запали първата свещ върху висок свещник край Бранденбургската врата. Канцлерът каза, че е съвсем редно този свещник да се намира в сърцето на столицата - "като символ на надежда и увереност и като символ на неразривната принадлежност на еврейската вяра и еврейските съграждани към нашата страна" .

Шолц припомни терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври и антисемитските инциденти в Германия. "Ние не приемаме, че еврейските съграждани трябва да се страхуват да живеят открито със своята религия и култура, право, което всички хора в нашето общество имат без разлика" каза политикът.

Домакинът на събитието, равин Йехуда Тайхтал, похвали Германия и Шолц като фар на демокрацията. Посланието на Ханука е „светлина над мрака, демокрация над тирания“, каза Тейхтал. Той призова за: "Повече светлина, повече радост, повече еврейско съзнание, това е нашият отговор."

През последните седмици в Германия са регистрирани стотици антисемитски инциденти. Много евреи изразяват тревогата си.

Ханука отбелязва повторното освещаване на Втория храм в Йерусалим след бунт срещу гърците през 164 г. пр.н.е. и "чудото на светлината" на свещник, горящ в продължение на осем дни. Фестивалът също продължава осем дни, тази година до 15 декември.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: