Отидете към основна версия

1 210 9

Вучич се нареди на опашка, за да гласува

  • сърби-
  • сърбия-
  • александър вучич

Сръбският президент даде своя глас за провеждащите се днес парламентарни избори в западната ни съседка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич участва в гласуването на предсрочните парламентарни и общински избори, които се провеждат днес в републиката.

Сръбският лидер гласува в избирателна секция номер 140, намираща се в детска градина в квартал Нови Белград. След като пристигна на мястото за гласуване, държавният глава се нареди на опашка заедно с гражданите на републиката, които от сутринта пристигат в избирателните секции в цялата страна, за да гласуват.

Над 8000 избирателни секции отвориха врати в Сърбия в 07:00 часа местно време за предсрочни парламентарни избори и общински избори. Гласуването ще продължи до 20:00 часа. Гласоподавателите ще избират 250 депутати в Народното събрание (еднокамарен парламент) за четири години, както и техни представители в 65 града и общини, включително Белград и автономната област Войводина. Републиканската избирателна комисия съобщи, че право на глас имат над 6,5 милиона души. Общо избирателите ще имат достъп до 8273 избирателни секции в Сърбия и 81 избирателни секции в 35 страни, включително. Резултатите от изборите трябва да бъдат обявени от РИК в рамките на 96 часа след затварянето на избирателните секции.

Фаворит на изборите е коалицията Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира, формирана около дясноцентристката Сръбска прогресивна партия. Програмата на коалицията е насочена към по-нататъшно укрепване на икономиката. Целта ѝ е да се подобри стандартът на живот на населението, освен това коалицията обещава изграждане на нови и реконструкция на стари болници, културни институции, църкви и училища. Сред приоритетите са отстояването на независим политически курс, укрепването на военния потенциал и сигурността. Външнополитическата част на програмата показва по-нататъшното развитие на отношенията с ЕС (преговорите за присъединяване продължават от 2014 г.) и сътрудничеството с НАТО, но отказът от присъединяване към който и да е военен блок. На 1 ноември Вучич заяви, че страната му няма да се откаже от европейската интеграция, но това няма да ѝ попречи да поддържа традиционни отношения с Русия и Китай.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: