Last news in Fakti

17 Декември, 2023 12:41 1 195 9

Вучич се нареди на опашка, за да гласува

  • сърби-
  • сърбия-
  • александър вучич

Сръбският президент даде своя глас за провеждащите се днес парламентарни избори в западната ни съседка

Вучич се нареди на опашка, за да гласува - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич участва в гласуването на предсрочните парламентарни и общински избори, които се провеждат днес в републиката.

Сръбският лидер гласува в избирателна секция номер 140, намираща се в детска градина в квартал Нови Белград. След като пристигна на мястото за гласуване, държавният глава се нареди на опашка заедно с гражданите на републиката, които от сутринта пристигат в избирателните секции в цялата страна, за да гласуват.

Над 8000 избирателни секции отвориха врати в Сърбия в 07:00 часа местно време за предсрочни парламентарни избори и общински избори. Гласуването ще продължи до 20:00 часа. Гласоподавателите ще избират 250 депутати в Народното събрание (еднокамарен парламент) за четири години, както и техни представители в 65 града и общини, включително Белград и автономната област Войводина. Републиканската избирателна комисия съобщи, че право на глас имат над 6,5 милиона души. Общо избирателите ще имат достъп до 8273 избирателни секции в Сърбия и 81 избирателни секции в 35 страни, включително. Резултатите от изборите трябва да бъдат обявени от РИК в рамките на 96 часа след затварянето на избирателните секции.

Фаворит на изборите е коалицията Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира, формирана около дясноцентристката Сръбска прогресивна партия. Програмата на коалицията е насочена към по-нататъшно укрепване на икономиката. Целта ѝ е да се подобри стандартът на живот на населението, освен това коалицията обещава изграждане на нови и реконструкция на стари болници, културни институции, църкви и училища. Сред приоритетите са отстояването на независим политически курс, укрепването на военния потенциал и сигурността. Външнополитическата част на програмата показва по-нататъшното развитие на отношенията с ЕС (преговорите за присъединяване продължават от 2014 г.) и сътрудничеството с НАТО, но отказът от присъединяване към който и да е военен блок. На 1 ноември Вучич заяви, че страната му няма да се откаже от европейската интеграция, но това няма да ѝ попречи да поддържа традиционни отношения с Русия и Китай.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    7 5 Отговор
    Успех на братския сръбски народ ! Нека направи добър избор ! Въпреки хибридната война , която някои се опитват да водят срещу сърбите .

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин 🇧🇬":

    Братският народ няма ли да ни върне Западните покрайнини.......щото срока изтече.!? Нещо не се повдига този въпрос.

    Коментиран от #8

  • 3 Перо

    7 2 Отговор
    Само Тито провеждаше политика тип “и тако и вако”, ляв мигач и десен завой, но времената бяха други. Сега с тази политика и тези държавници, преговорите за ЕС могат да надминат времево Турция! Няма да се допуснат двойни игри, а преди Сърбия, РСМ никога няма да бъдат допусната от Сърбия за ЕС! “Макетата” са под пълен контрол!
  • 4 Аспарух

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин 🇧🇬":

    Събомане -русороб !!!! Сърбите никога не са ни били братски народ и няма да бъдат.
    Кога ще заобичате собствения си народ????

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Ице

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Аспарух":

    Хайде сега ходи се поклони на паметника на америте бомбили София в амерското посолство! Марш, смрад!

    Коментиран от #6

  • 6 Аспарух

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ице":

    Ха ха ристе копейков все още имаш възможност зад оградата да се поклониш на остатъците от МОЧА.
    Марш към мъртвите сибирски полета безродни русоробе. Тук е България, ЕС и НАТО
  • 7 Хмммм

    1 0 Отговор
    Мръсен мошеник! Дано крайно десните те бият като маче у дарек.
  • 8 Архитект

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    За какво да ни ги върнат, за да ги ус . ерем ли?
    Една лична карта на границата и си в една по-читава държава.
  • 9 Архитект

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аспарух":

    Сърбите, македонците, хърватите, и други са ни братя колкото и неприятно да е това за някои продали се гъ зо ве!
Новини по държави: