Отидете към основна версия

2 361 13

Япония създава нова организация за разработване на ядрен синтез

  • япония-
  • ядрен синтез

Форумът за термоядрена енергия ще бъде създаден през март 2024 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Япония ще създаде организация през март 2024 г., която ще обедини представители на частния сектор, правителството и академичните среди и ще координира работата по развитието на ядрения синтез, съобщава вестник Nikkei.

Новата структура беше наречена условно Форум за термоядрена енергия. Той ще анализира технологичните нужди на индустрията, ще управлява ресурсите и технологиите на своите членове, за да ускори процеса на развитие. Освен това организацията ще предостави препоръки на японското правителство относно правилата за безопасност и технологичните стандарти в индустрията. Друга функция на форума ще бъде взаимодействието с чуждестранни партньори.

Сред участниците в новата структура са големи японски инженерни и енергийни компании, включително IHI, JGC Holdings, Inpex, стартъпите Kyoto Fusioneering и EX-Fusion и други. Организацията има за цел да постигне търговски приложения на ядрения синтез до 2030 г. „Ние се събираме, за да изградим термоядрена индустрия в Япония и очаквам, че това ще привлече компании, които досега не са участвали в тази област“, ​​цитира Nikkei главния изпълнителен директор на Kyoto Fusioneering Сатоши Кониши.

Развитието на ядрения синтез сега е на етап разработване на технологиите, необходими за поддържане на стабилна реакция в термоядрения реактор. Както смятат в Япония, чуждестранните проекти заемат водещи позиции в това. Японската страна обаче също има своите значителни постижения, по-специално Kyoto Fusioneering използва някои от най-добрите жиротрони - важни компоненти, необходими за нагряване на плазмата в реактора.

Преди това Япония разработи проект на правителствена стратегия в областта на научните разработки в областта на термоядрения синтез. Той има за цел да подкрепи японски компании, ангажирани с технологични разработки в съответните индустрии, както и да помогне на фирмите да оперират в тази индустрия в международен план.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: