Last news in Fakti

26 Декември, 2023 09:25 2 345 13

Япония създава нова организация за разработване на ядрен синтез

  • япония-
  • ядрен синтез

Форумът за термоядрена енергия ще бъде създаден през март 2024 година

Япония създава нова организация за разработване на ядрен синтез - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Япония ще създаде организация през март 2024 г., която ще обедини представители на частния сектор, правителството и академичните среди и ще координира работата по развитието на ядрения синтез, съобщава вестник Nikkei.

Новата структура беше наречена условно Форум за термоядрена енергия. Той ще анализира технологичните нужди на индустрията, ще управлява ресурсите и технологиите на своите членове, за да ускори процеса на развитие. Освен това организацията ще предостави препоръки на японското правителство относно правилата за безопасност и технологичните стандарти в индустрията. Друга функция на форума ще бъде взаимодействието с чуждестранни партньори.

Сред участниците в новата структура са големи японски инженерни и енергийни компании, включително IHI, JGC Holdings, Inpex, стартъпите Kyoto Fusioneering и EX-Fusion и други. Организацията има за цел да постигне търговски приложения на ядрения синтез до 2030 г. „Ние се събираме, за да изградим термоядрена индустрия в Япония и очаквам, че това ще привлече компании, които досега не са участвали в тази област“, ​​цитира Nikkei главния изпълнителен директор на Kyoto Fusioneering Сатоши Кониши.

Развитието на ядрения синтез сега е на етап разработване на технологиите, необходими за поддържане на стабилна реакция в термоядрения реактор. Както смятат в Япония, чуждестранните проекти заемат водещи позиции в това. Японската страна обаче също има своите значителни постижения, по-специално Kyoto Fusioneering използва някои от най-добрите жиротрони - важни компоненти, необходими за нагряване на плазмата в реактора.

Преди това Япония разработи проект на правителствена стратегия в областта на научните разработки в областта на термоядрения синтез. Той има за цел да подкрепи японски компании, ангажирани с технологични разработки в съответните индустрии, както и да помогне на фирмите да оперират в тази индустрия в международен план.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    8 4 Отговор
    Япония отчете най нисък брутен валов продукт за период от 42 год
  • 2 А в Русия правят

    10 11 Отговор
    термоядрени бомби с които да унищожат земята.
  • 3 ъгъл

    14 5 Отговор
    А в България нищо не правят. АЕЦ-Козлонадуй ще си изпее песнята и страната ни ще остане на тъмно. Като затворят и Мариците,и край.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    2 2 Отговор
    Япония не разреши да думнат Сахалин’ите. Също така.
  • 6 Търновец

    5 1 Отговор
    Браво на Японците - те са като Германците мечтатели и с висок дух и много държеливи, Токио с предградията вече е 38 милиона а преди година един съмнителен инвеститор от САЩ купи ценни книжа за 6 милиарда на Мitsubishi. Ако някой иска да разбере повече за Японския дух да гледа "Naked Island" Черно бял филм за семейство Японски фермери и "Woman in Dunes" двата най хубави филми правени някога.
  • 7 Ако се намери

    3 2 Отговор
    евтин и икономически изгоден начин за получаване на термоядрена енергия ще си претоплим планетата тъй като тази енергия не идва от Слънцето и е практически неизчерпаема.

    Коментиран от #8

  • 8 Хохо Бохо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ако се намери":

    ТЕЦ-вете също топлят земята... При ядрения синтез не се отделят вредни вещества

    Коментиран от #10

  • 9 ГОСТ

    4 3 Отговор
    А някъде свършиха яйцата
  • 10 ТЕЦ-овете

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    изгарят фосилни горива които са "консервирана" слънчева енергия и действително трябва да се спрат. Термоядрената енергия е практически неизчерпаема и отпадъкът от нея няма да е някакъв парников газ а излишна топлина която ще претопли Земята. Същото сега е с ядрената енергия, но тя е изчерпаема следващите 200-300г.

    Коментиран от #11

  • 11 Ако

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТЕЦ-овете":

    Имаме неизчерпаем източник на енергия може да намалим поглъщането на енергията идваща от слънцето

    Коментиран от #12

  • 12 Как,

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ако":

    с чадър ли? Енергията която идва от ВЕИ (солари, вятърни централи, ВЕЦ) преобразува част от слънчевата енергия падаща на Земята в електрическа, но в крайна сметка пак в топлинна след употребата ѝ, и не се нарушава енергийния баланс. Въглища, нефт и газ са "консервирана" милиарди години слънчева енергия, а ядрената и термоядрената енергии са си тук още от зараждането на планетата. Ядрена енергия на разпад на урана и тория ще ползваме200-300г. и ще свършат докато термоядрената е неизчерпаема и алчността на човечеството за евтина и вечна енергия ще претопли Земята.
  • 13 Бор

    2 0 Отговор
    Балонът се надуува, надувайте момчеета да стане на парчееета...
Новини по държави: