Отидете към основна версия

2 571 34

Венецуела трупа войски край Гвиана

  • венецуела-
  • гвиана-
  • николас мадуро-
  • кораб-
  • есекибо

Мадуро настоява изпратеният в района британският боен кораб да напусне водите край съседната страна

Снимка: Фейсбук

Венецуела заяви в събота, че ще продължи да разполага близо 6000 войници, докато британски военен кораб, изпратен до съседна Гвиана, напусне водите край бреговете на двете южноамерикански страни, предаде Асошиейтед прес.

Във видеоклип, публикуван на X, министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино се появява заобиколен от военни офицери пред маркирана карта на Венецуела и Гвиана, бивша британска колония.

Падрино каза, че силите „защитават нашия национален суверенитет”

“Въоръжените сили са разположени не само в източната част на страната, а на цялата територия. Те ще бъдат там, докато тази британска империалистическа лодка напусне спорните води между Венецуела и Гвиана.”

Министерството на отбраната потвърди пред Асошиейтед прес, че видеото е направено във военна база в столицата на Венецуела, Каракас.

Напрежението между двете страни избухна преди няколко седмици заради подновените претенции на Венецуела към регион в Гвиана, известен като Есекибо, рядко населен участък земя с размерите приблизително на Флорида, който е богат в нефт и минерали, генериращи около 1 милиард долара годишно за бедната страна с близо 800 000 души, чиято икономика нарасна с почти 60% през първата половина на тази година.

Венецуела отдавна твърди, че е била измамена за територията, когато европейците и САЩ поставята границата. Гвиана, която контролира зоната от десетилетия, смята, че първоначалното споразумение е било правно обвързващо и спорът трябва да бъде решен от Международния съд в Холандия.

Вековният спор наскоро беше възобновен с откриването на петрол в Гвиана и ескалира, след като Венецуела съобщи, че нейните граждани са гласували на референдум, че районът Есекибо трябва да стане част от страната.

Критици на венецуелския президент Николас Мадуро твърдят, че социалистическият лидер използва напрежението, за да отвлече вниманието от вътрешните сътресения и да подклажда национализма в навечерието на президентските избори следващата година.

През последните седмици лидерите на Гвиана и Венецуела обещаха на напрегната среща, че нито една от страните няма да използва заплахи или сила срещу другата, но не успяха да постигнат споразумение за това как да се реши тежкият спор.

Напрежението достигна нова точка с пристигането в петък в Гвиана на патрулния кораб на Кралския флот HMS Trent, който според официални лица е участвал в операция за борба с контрабандата на наркотици в Карибите близо до бреговете на Гвиана. Съвсем наскоро използван за преследване на пирати и контрабандисти на наркотици край Африка, корабът е оборудван с оръдия и площадка за кацане на хеликоптери и дронове и може да превозва около 50 морски пехотинци.

Мадуро каза, че разполагането на кораба нарушава нестабилното споразумение между Венецуела и Гвиана, като нарече присъствието му заплаха за страната му. В отговор Мадуро нареди на армията на Венецуела да започне учения в близост до спорната зона.

“Вярваме в дипломацията, в диалога и в мира, но никой няма да заплашва Венецуела,” каза Мадуро. “Това е неприемлива заплаха за всяка суверенна държава в Латинска Америка.”

Правителството на Гвиана отхвърли твърденията на Мадуро, като официални лица казаха, че посещението е планирана дейност, насочена към подобряване на отбранителните способности на нацията и че посещението на кораба ще продължи по график.

По време на разговори по-рано през декември президентът на Гвиана Ирфаан Али каза, че неговата нация запазва правото си да работи с партньори, за да осигури защитата на страната си. Гвиана има армия от само 3000 войници, 200 моряци и четири малки патрулни лодки, известни като Баракуди, докато Венецуела има около 235 000 активен военен персонал в армията, военновъздушните сили, флота и националната гвардия.

“Нищо, което правим или сме направили, не заплашва Венецуела", заяви вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео пред репортери в Джорджтаун, столицата на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини