Last news in Fakti

31 Декември, 2023 06:49 2 511 34

Венецуела трупа войски край Гвиана

  • венецуела-
  • гвиана-
  • николас мадуро-
  • кораб-
  • есекибо

Мадуро настоява изпратеният в района британският боен кораб да напусне водите край съседната страна

Венецуела трупа войски край Гвиана - 1
Снимка: Фейсбук

Венецуела заяви в събота, че ще продължи да разполага близо 6000 войници, докато британски военен кораб, изпратен до съседна Гвиана, напусне водите край бреговете на двете южноамерикански страни, предаде Асошиейтед прес.

Във видеоклип, публикуван на X, министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино се появява заобиколен от военни офицери пред маркирана карта на Венецуела и Гвиана, бивша британска колония.

Падрино каза, че силите „защитават нашия национален суверенитет”

“Въоръжените сили са разположени не само в източната част на страната, а на цялата територия. Те ще бъдат там, докато тази британска империалистическа лодка напусне спорните води между Венецуела и Гвиана.”

Министерството на отбраната потвърди пред Асошиейтед прес, че видеото е направено във военна база в столицата на Венецуела, Каракас.

Напрежението между двете страни избухна преди няколко седмици заради подновените претенции на Венецуела към регион в Гвиана, известен като Есекибо, рядко населен участък земя с размерите приблизително на Флорида, който е богат в нефт и минерали, генериращи около 1 милиард долара годишно за бедната страна с близо 800 000 души, чиято икономика нарасна с почти 60% през първата половина на тази година.

Венецуела отдавна твърди, че е била измамена за територията, когато европейците и САЩ поставята границата. Гвиана, която контролира зоната от десетилетия, смята, че първоначалното споразумение е било правно обвързващо и спорът трябва да бъде решен от Международния съд в Холандия.

Вековният спор наскоро беше възобновен с откриването на петрол в Гвиана и ескалира, след като Венецуела съобщи, че нейните граждани са гласували на референдум, че районът Есекибо трябва да стане част от страната.

Критици на венецуелския президент Николас Мадуро твърдят, че социалистическият лидер използва напрежението, за да отвлече вниманието от вътрешните сътресения и да подклажда национализма в навечерието на президентските избори следващата година.

През последните седмици лидерите на Гвиана и Венецуела обещаха на напрегната среща, че нито една от страните няма да използва заплахи или сила срещу другата, но не успяха да постигнат споразумение за това как да се реши тежкият спор.

Напрежението достигна нова точка с пристигането в петък в Гвиана на патрулния кораб на Кралския флот HMS Trent, който според официални лица е участвал в операция за борба с контрабандата на наркотици в Карибите близо до бреговете на Гвиана. Съвсем наскоро използван за преследване на пирати и контрабандисти на наркотици край Африка, корабът е оборудван с оръдия и площадка за кацане на хеликоптери и дронове и може да превозва около 50 морски пехотинци.

Мадуро каза, че разполагането на кораба нарушава нестабилното споразумение между Венецуела и Гвиана, като нарече присъствието му заплаха за страната му. В отговор Мадуро нареди на армията на Венецуела да започне учения в близост до спорната зона.

“Вярваме в дипломацията, в диалога и в мира, но никой няма да заплашва Венецуела,” каза Мадуро. “Това е неприемлива заплаха за всяка суверенна държава в Латинска Америка.”

Правителството на Гвиана отхвърли твърденията на Мадуро, като официални лица казаха, че посещението е планирана дейност, насочена към подобряване на отбранителните способности на нацията и че посещението на кораба ще продължи по график.

По време на разговори по-рано през декември президентът на Гвиана Ирфаан Али каза, че неговата нация запазва правото си да работи с партньори, за да осигури защитата на страната си. Гвиана има армия от само 3000 войници, 200 моряци и четири малки патрулни лодки, известни като Баракуди, докато Венецуела има около 235 000 активен военен персонал в армията, военновъздушните сили, флота и националната гвардия.

“Нищо, което правим или сме направили, не заплашва Венецуела", заяви вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео пред репортери в Джорджтаун, столицата на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ефпиви дрон

    15 13 Отговор
    Ще има много изчезнали в джунглата венецуелски индианци
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гориил

    13 13 Отговор
    Великобритания никога няма да се откаже от колонията Гайаны. Лондон има нужда от евтина захар, ориз и твърда дървесина.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Маймуне ,

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Коя колония ? Я кажи пак , че не се разбира...
  • 9 Още една

    22 9 Отговор
    Точка на конфликт , създадена от Миротворците с Ушанки .

    Коментиран от #20

  • 10 Oст индийската компания

    5 9 Отговор
    Корпорациите отново променят политическата карта на Света. Факт.
  • 11 Абе

    7 2 Отговор
    Венецуела има граница с Гаяна, а не с Гвиана?
  • 12 мдаааа

    19 13 Отговор
    " Специалната 0перация " става нарицателно , за заграбване на територии ,,,русия , маленкая иска Украйна , на китайците им требе Тайван , а на мъдуро се побарал и сетил , че му требе Гвиана ... Сички са за трепанйе ..
  • 13 Мираж

    8 2 Отговор
    А френският самолетоносач се е насочил натам, като при конфликта Израел - ивицата Газа.

    Коментиран от #24

  • 14 Абе

    1 1 Отговор
    сега видях, че е за море!
  • 15 Човек

    20 12 Отговор
    Мадуро запознат ли е с картата на света? Знае ли къде се намира на нея и къде са неговите "съюзници"? Аман от про.сти диктатори.

    Коментиран от #16

  • 16 Гейография

    7 9 Отговор

    До коментар #15 от "Човек":

    Май ти не си запознат.
  • 17 Калпазанин

    9 7 Отговор
    Щом а глипсни са там. Не само венецуелци и геисмци ще се бият ами и животните и рибите ще се почнат, значи от векове не се се карали и сега цъфна един британски кораб и се почват. Индианския вожд е бил прав като е казал,където стъпи английски крак и рибите почват да се бият, и договор подписан с тях не струва и мастилото с който е написан

    Коментиран от #23

  • 18 13579

    4 7 Отговор
    Защо пък не,ООН позволява на руснаците и на юдеите да тероризират света,а другите да стоят мирни,не е честно.
  • 19 Прогноза

    13 6 Отговор
    Въпросната територия е била холандска и после британска..там официалния език е английски
    Което значи че ще разтиварят 3 роти специални части с много дронове камикадзе и всеки опит на венецуелските туземци да се движат по реките в Гвиана ще завърши безславно
  • 20 Минувач

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "Още една":

    Да, така наречените ушанки подмолно инсталираха петрол и минерали в Гвиана, за да се открият ненадейно и да възникне конфликта. Умен си!
    А иначе, за твое сведение - погледни броя на конфликтите, започнати от САЩ, а ако сметнеш и цивилните жертви, бежанците и разрушенията, главата ще те заболи.
    Сега след десетилетия от разпадането на СССР, десетки държави започнаха да се наддигат срещу САЩ. Не бъди наивен, че тези конфликти и спорове в много точки по света не са си били тлеещи. Те винаги са били там, но без подкрепа от силна сила опонент на САЩ, никой не смееше да каце гък. В момента чрез Украйна проличаха много неща и нападателното разширение на НАТО, санкциите и запорите на държавни активи, което е против всички правни норми. Разликата сега е, че това не беше преценено добре от САЩ, защото номерът досега минаваше леко, но с малки държави, не и с друга супер сила, каквато е Русия. Много си повярваха САЩ, надцениха се и сега всичко се обърна против тях. Изведнъж загубиха авторитет и сила пред множество държави, които се наддигнаха и станаха по-смели. По цялото земно кълбо малки сили и народи се показаха и заявиха. Нигер изгони господарите си и дори заяви, че ще се бие ако трябва. Няколко други африкански държави ги подкрепиха. Хамас решиха да действат, за да се повдигне въпроса за Палестинска държава, която ООН реши да се създаде, но Израел не изпълни. Хутите смело се показаха и не ги бръсне, че дори и стрелят по американски военни кораби. Няма значение,

    Коментиран от #26, #33

  • 21 Минувач

    7 4 Отговор
    ...Няма значение, че не могат да ги ударят, те удрят търговските, но не ги е страх да стрелят по САЩ. Венецуела след десетилетия тлеещ конфликт там, реши и тя да покаже претенциите си. Китай е готов да натисне спусъка с Тайван, Северна Корея пак започна да си прави тестове всеки месец. В Европа деснипартии стават 2ри сили в държавите си и дори да не вземат властта, то те вече са незаобиколим фактор и вече винаги ще има много силна партия опонент на САЩ. Общо взето САЩ стъпиха много накриво, че решиха да оправят дълговата си криза баш с Русия и започване на голяма война. Всичко се обърна срещу тях.

    Коментиран от #34

  • 22 Феликс Дж

    4 3 Отговор
    ВМРО - върховисти подкрепя справедливата борба на венецуелските другари. ПРОЛЕТАРИЙ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ, СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!!! Гаяна за Венецуела е като днешна С. МАкедония за България и ............... о, чудеса, в Гаяната е открит петрол.
  • 23 Човек

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Калпазанин":

    Защото индианските племена изобщо не са се клали помежду си... А знаеш ли защо са били толкова изостанали? Защото когато са заселили континента са изяли всички диви коне, вместо да се сетят, че могат да ги опитомят. Така цивилизацията им е спряла развитието си и по-късно се е превърнала в лесна плячка за далеч по-умните европейци. Това се нарича естествен подбор.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Е накъде?!

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мираж":

    Да оди у Норвегия ли, да му замръзнат матракулките? Глобал уорминг е, все пак!
  • 25 Чиляк

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Ние, затва си внесохме габриела - да облагородим породата и да тръгнем ЦВИЛИзовано напред!
  • 26 Факти

    12 6 Отговор

    До коментар #20 от "Минувач":

    Всички войни, започнати от САЩ, сумарно са една прашинка в сравнение с Втората световна война, започната от Германия и Русия. Германия си взе поука, смири се, запретна ръкави и започна да работи в полза на целия свят. Русия, обаче, не е мръднала и сантиметър и продължава да прави мизерия на целия свят.

    Коментиран от #30

  • 27 Калпазанин

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Човек":

    Мисленето и логиката ти е ка то на шимпанзе, жалко. Но животните по човечност надминаха хората, защото едно животно убива друго колкото за да се нахрани и да преживее деня а не да трупа за поколенията и да тъне в разкош докато угнетените и слабите умират от глад

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Изтривач

    5 1 Отговор
    Мадуро иска да каже че не са го питали него преди 200 години като са чертали границите..
    Единствения резултат от евентуално нахлуване ще е нов президент на Венецуела

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Демократ

    7 0 Отговор
    Военният министър на Венецуела със странното име Владимир, което не е венецуелско, дали не е вдъхновен от Владимир Путин, защото иска да завладее чужда територия, богата на нефт и да я обяви за своя?Примерът на терориста Путин за завладяване на териториите на съседни богати държави като Украйна е запазите лен за диктаторите-терористи. Президентът Мадуро пък е близък приятел и поддръжник на Владимир Путин в Южна Америка, комунистическата държава докарана до пълна мизерия от него. Мислете хора какво прави Русия за света.Който го харесва да заминава там.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 МаДа

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Минувач":

    Ушанките не са инсталирали нищо и никъде. Точно те искат да заграбят неинсталираните от тях полезни изкопаеми чрез проксито си мадуро. Също така да получат дивидент от още един военен конфликт, който щатите да потушават, а и от продажби на нискотехнологичните си оръжия. В Тунис да си забелязал Франция да започне кланета в защита на френско говорящите?
    Русия се опитва да наложи световен монопол над въглеводородите и урана(щото мое само да копа), и това е отпреди Ирак да анексира Кувейт.
  • 34 МаДа

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Минувач":

    А бе, у Катар който работи с Бритиш Петролеум защо няма конфликти?
    Във Венецуела даже има повече газ, пък и най-много нефт в световен мащаб.
    Кво ли ще си помислят свободните🤣 венецуелци ако Гвиана стане новият Катар?