Отидете към основна версия

749 11

Блинкен ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа при визитата си в Израел

  • антъни блинкен-
  • сащ-
  • газа-
  • израел

Той направи това изявление на съвместна пресконференция с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в столицата Доха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че по време на посещението си в Израел ще заяви пред израелските власти, че е наложително да направят повече, за да предотвратят цивилните жертви в Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Той направи това изявление на съвместна пресконференция с катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани в столицата Доха.

Блинкън добави, че на палестинските цивилни граждани трябва да бъде позволено да се завърнат по домовете си и не трябва да бъдат притискани да напускат Газа. Той предупреди, че конфликтът между Израел и "Хамас" може да обхване региона, "причинявайки още повече страдания и несигурност".

САЩ работят, за да попречат на разпространението на конфликта, подчерта държавният секретар.

Катарският премиер от своя страна заяви на пресконференцията, че убийството на лидер на "Хамас" при израелски удар в Бейрут е засегнало способността на Доха да посредничи между палестинската групировка и Израел. Въпреки това Катар ще продължи усилията си, подчерта той.

След разговорите си с Блинкън шейх Мохамед призова за незабавно прекратяване на огъня, като заяви, че постоянните образи на смърт и разрушения в Газа водят до намаляване на чувствителността на хората към ужасите на случващото се, предаде Асошиейтед прес.

"Това е голямо изпитание за нашата хуманност", каза той. "Ние търсим устойчиво бъдеще, обаче сега фокусът е върху спирането на боевете".

Израел отказва да приеме прекратяване на огъня, а САЩ вместо това призовават за определени временни "хуманитарни паузи", за да се позволи навлизането на помощи и придвижването на хората на безопасно място, припомня АП.

Освен това Блинкън определи като "невъобразима трагедия" смъртта на двама журналисти на Ал Джазира при удар, за който беше обвинен Израел.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини