Отидете към основна версия

1 832 23

Сексуално, психологическо и физическо насилие в дисидентска католическа група разкриха в Швейцария

  • швейцария-
  • католическа група-
  • насилие

Основано през 1970 г. от френски епископ, "Обществото на Свети Пий Десети" е група от католици фундаменталисти, които категорично се противопоставят на реформите в Католическата църква

Сексуално, психологическо и физическо насилие е било извършвано в ултраконсервативното "Общество на Свети Пий Десети" извършвани, предаде Франс прес, като се позова на швейцарският вестник "Там". Това съобщи БТА.

Тази дисидентска католическа група "не може да избегне обвиненията в контрол, сексуално насилие и сектантство", пише вестникът. Организация за подпомагане на жертвите определя броя на "проблемните свещеници" от групата на около шестдесет, или близо 10% от състава.

Основано през 1970 г. от противоречивия френски епископ Марсел Льофевър, "Обществото на Свети Пий Десети" е група от католици фундаменталисти, които категорично се противопоставят на реформите в Католическата църква, приети от Втория ватикански събор през 60-те години на 20 век. Седалището му се намира близо до Менцинген, южно от Цюрих. Твърди, че присъства в над 60 държави на шест континента, има 590 свещеници и почти половин милион последователи.

Швейцарското издание посвещава първите шест страници на съботното си издание на резултатите от разследването си, като твърди, че е получило повече от двадесет вътрешни документа, включително писма, подписани от висши членове на групата, и заключения от вътрешни проверки. "Нашият анализ показва, че сексуалното, психологическо и физическо насилие е било извършвано по всички краища на Европа и света, още от основаването на братството и до 2020 г.", пише в обширния материал.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: