Отидете към основна версия

1 556 22

Безпокойство в Берлин: Крайно време е да се подготвим за възможен нов мандат на Тръмп

  • берлин-
  • безпокойство-
  • доналд тръмп

Днес бившият американски президент спечели първичните избори на Републиканската партия в щата Айова

Снимка: Shutterstock

Германски политици призоваха федералното правителство да се подготви за възможен нов мандат на Тръмп, след победата на бившия американски президент на първичните избори на Републиканската партия в щата Айова, предаде ДПА и БТА.

"Германското правителство не може повече да игнорира вътрешнополитическото развитие в САЩ. Съединените щати са прекалено важен партньор, за да си позволим това", заяви днес пред ДПА Юрген Харт, високопоставен депутат от опозиционния консервативен блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС).

Въпреки че много републиканци в Айова не гласуваха за Тръмп, Харт заяви, че е "крайно време да се подготвим за президент Тръмп". Нападателната реторика на бившия държавен глава по време на първия му мандат и откровената мнителност по отношение на американските международни ангажименти, като например НАТО, доведоха до много съмнения в Германия и в голяма част от Европа. Ако Тръмп управлява още четири години, това може да има сериозни последици за Европа, особено ако Тръмп реши да намали помощта на САЩ за Украйна, отбелязва ДПА.

Специалистът по външна политика от ХДС Норберт Ротген заяви пред вестник "Тагесшпигел", че Германия и ЕС трябва да се подготвят за нов мандат на Тръмп, като увеличат производството си на оръжия, "така че Украйна да може да се защити от руски нападения и без помощта на САЩ".

"Свободата на Европа зависи от това", каза Ротген.

Заместник-председателката на "Зелените" Агнешка Бругер каза, че по-крайната американска политика на Тръмп може да има лоши последствия за международната сигурност, солидарността и спазването на международното право. Настоящият дебат в американския Конгрес по отношение на допълнителната военна помощ за Украйна показва колко опасен е изолационизмът на Републиканската партия за европейската сигурност, заяви Бругер.

"Ето защо в момента е много важно Германия да изпрати още по-ясни и дългосрочни сигнали за подкрепа за Украйна, а ЕС бързо да подобри способността си да предприема действия, както и да затвърди суверенитета си, особено по отношение на външната си политика и на политиката за сигурност", каза тя.

Торстен Фрай, друг лидер на ХДС/ХСС, заяви пред ДПА, че би било "безотговорно да се окажем неподготвени в такава ситуация". Според него Бундесверът (германската армия) трябва да бъде готов за война и да е способен да се защитава, а подготовката на гражданската защита на Германия трябва да бъде подобрена. Фрай добави, че опозиционният блок на ХДС/ХСС е готов за преговори с лявоцентристкото коалиционно правителство на Олаф Шолц по въпроса как Германия да бъде в позицията на силна, гъвкава и издръжлива страна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: