Last news in Fakti

16 Януари, 2024 16:48 1 543 22

Безпокойство в Берлин: Крайно време е да се подготвим за възможен нов мандат на Тръмп

  • берлин-
  • безпокойство-
  • доналд тръмп

Днес бившият американски президент спечели първичните избори на Републиканската партия в щата Айова

Безпокойство в Берлин: Крайно време е да се подготвим за възможен нов мандат на Тръмп  - 1
Снимка: Shutterstock

Германски политици призоваха федералното правителство да се подготви за възможен нов мандат на Тръмп, след победата на бившия американски президент на първичните избори на Републиканската партия в щата Айова, предаде ДПА и БТА.

"Германското правителство не може повече да игнорира вътрешнополитическото развитие в САЩ. Съединените щати са прекалено важен партньор, за да си позволим това", заяви днес пред ДПА Юрген Харт, високопоставен депутат от опозиционния консервативен блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС).

Въпреки че много републиканци в Айова не гласуваха за Тръмп, Харт заяви, че е "крайно време да се подготвим за президент Тръмп". Нападателната реторика на бившия държавен глава по време на първия му мандат и откровената мнителност по отношение на американските международни ангажименти, като например НАТО, доведоха до много съмнения в Германия и в голяма част от Европа. Ако Тръмп управлява още четири години, това може да има сериозни последици за Европа, особено ако Тръмп реши да намали помощта на САЩ за Украйна, отбелязва ДПА.

Специалистът по външна политика от ХДС Норберт Ротген заяви пред вестник "Тагесшпигел", че Германия и ЕС трябва да се подготвят за нов мандат на Тръмп, като увеличат производството си на оръжия, "така че Украйна да може да се защити от руски нападения и без помощта на САЩ".

"Свободата на Европа зависи от това", каза Ротген.

Заместник-председателката на "Зелените" Агнешка Бругер каза, че по-крайната американска политика на Тръмп може да има лоши последствия за международната сигурност, солидарността и спазването на международното право. Настоящият дебат в американския Конгрес по отношение на допълнителната военна помощ за Украйна показва колко опасен е изолационизмът на Републиканската партия за европейската сигурност, заяви Бругер.

"Ето защо в момента е много важно Германия да изпрати още по-ясни и дългосрочни сигнали за подкрепа за Украйна, а ЕС бързо да подобри способността си да предприема действия, както и да затвърди суверенитета си, особено по отношение на външната си политика и на политиката за сигурност", каза тя.

Торстен Фрай, друг лидер на ХДС/ХСС, заяви пред ДПА, че би било "безотговорно да се окажем неподготвени в такава ситуация". Според него Бундесверът (германската армия) трябва да бъде готов за война и да е способен да се защитава, а подготовката на гражданската защита на Германия трябва да бъде подобрена. Фрай добави, че опозиционният блок на ХДС/ХСС е готов за преговори с лявоцентристкото коалиционно правителство на Олаф Шолц по въпроса как Германия да бъде в позицията на силна, гъвкава и издръжлива страна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    54 0 Отговор
    Гутен морген,чак сега ли вдянахте,че сте пребани
  • 2 Последния Софиянец

    38 3 Отговор
    Тръмп ще постигне мир в света.
  • 3 Дякон Унуфрий Араллампиев

    40 0 Отговор
    Бундес правителството няма да изкара седмицата камо ли годината
  • 4 Агнешки Бургер

    33 0 Отговор
    "Зелените" Агнешка Бругер и Аналената са си супер -дупер!
  • 5 Мое мнение

    47 1 Отговор
    Дойде ли Тръмп и Окрайна омре! Ще им спре парите и са до тук. Европейците само чакат Америка да спре парите за укрите и те ще ги спрат още същия ден. Ще им гранични пунктове Русия - Полша.

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Търновец

    1 23 Отговор
    Преди първия мандат WSJ прави проучване на дълговете и установи почти 2 милиарда долара дългове на претендента - какво стана с дълга? Ако някой го е купил той може да държи длъжника.
  • 7 Калпазанин

    46 0 Отговор
    Правилно, някои политици се притеснявали. Да познаем кои. Онези дето са като държанкинот посолството на обора начело с къдрави шолц урсула поразяващата малка уста бербок. А обикновените германци дали се притесняват, със сигурност, не. Защото чашата вече преля
  • 8 Търновец

    2 24 Отговор

    До коментар #5 от "Мое мнение":

    Да гледаме нас си - тъкмо Тръмп ни нахлузи лошия договор за F 16, ако той се върне ще купим и слаби танкове и други морално стари и скъпи оръжия, а същия този призна цял Йерусалем за Израелски, милиони Палестинци са вече в Турция и идват в Европа

    Коментиран от #13

  • 9 Военно Промишлен Комплекс САЩ

    21 0 Отговор
    Няма нужда да увеличавате собственото си производство на оръжие.
    Не затова ви принудихме да си изпразните оръжейните складове, а за да ви ги напълним пак ние, като купувате от нас вълшебните ни оръжия!
    Без значение кой ще е Прзидент.
  • 10 Някой

    28 1 Отговор
    Според мен трябва да се подготвите добре в случай на нов мандат на Байдън. Виждате до къде САЩ докараха Германия и Европа. При втори мандат на дъртия ще стане много по-зле.
    Но, давайте! Изборът си е ваш. Собственото ви население ще ви подгони...
  • 11 ГОРИЛАТА

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мое мнение":

    ЧЕ КВО МЕ БРИГА КАТ КРАДЯХА ГАЗ НА НА МЕ ДАВАХА ЛИ
  • 12 Тото

    26 0 Отговор
    Ако Тръмп се върне на Шолц ще му опада и малкото останала коса😂😂😂😂!!!!
  • 13 ГОРИЛАТА

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Търновец":

    КВО ТИ Е ВИНОВЕН ТРУМПЕТО ---ДАЛИ МУ БАНИЦА ЯЛ ----ДУМАИ ЗА ТИЯ ДЕ Я ДАДОХА
  • 14 Днешните бездумни

    21 0 Отговор
    кукуделки на власт в Берлин имат само един единствен шанс да запазят тази гибелна власт, само с диктатура. НО, вече и полицията е на страната на народа. Цяла Източна Германия е изправена на нокти вече! Сутринта един приятел от Изтока ми се похвали, че си купил вланелка с Путин, даже ми стана странно - немец пък за Русия? Малко време им остава, на Аналените, Урсулята, Шолцове и подобните... и ще отидат на екскурзия в музея Дахау, за да разберат каква система прокарваха тука!
  • 15 горски

    25 0 Отговор
    Щом една мощна държава като Германия се притеснява,за това кой щял да е президент на 10000км разстояние,означава ,че не е мощна,или пък е васал.Ооо,забравих ,че има войски на чужда държава на нейна територия вече 70г и не искат да с тръгват....
  • 16 Дълго_Име

    18 0 Отговор
    Дръж се Олафчо, Тръм ще те гази! Време е всичко да отиде по местата си. Овреме да се вземе с ума си, че днешното ще му се вижда "розово" утре при Тръмп
  • 17 Деций

    18 0 Отговор
    То това е спасението,за целия свят!Ще стихнат конфликтите,и поне за сега опасността от голяма война ще намалее.Ще се възобновят търговските връзки с Русия (може би не веднага),но ще има затопляне и взаимна изгода! Естествено ,че има кръгове които се притесняват от тази възможност,щото има за какво!Трябва да понесат лична отговорност за тези каши които забърках!Идва време за възмездие!П.П.Обаче като зная какви изобретателни Га ове са демократите ми е трудно да повярвам ,че ще го изтърват така да се върне, и да ги подкара!

    Коментиран от #18

  • 18 Абе то и Тръмп беше победил

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "Деций":

    и за втори мандат, но "демократите" напарвиха ала-бала и Деменцията уж спечели...
    Как? Извадиха архивите на всички починали американци и "ги накараха да гласуват всичките за Деменцията"!
    Даже само в една малка област бяха намерени над 15 000 изборни бюлетини, "избрали Деменцията", НО починали отдавна, кой преди 20, кой от тях преди 250 години...
    Нашите "харвардци" има от кого да учат алата-балата, от 7% и техните гласове "скачат" на 23%...(При над 60% НЕгласували, това също е едно убийствено малцинство...) Тази ала-бала било много хубав метод да печелиш избори? Докато имаш само офце, които не ги интересува, кой ще ги пасе, стриже, дои и коля...
  • 19 Българин

    16 0 Отговор
    Тръмп ,Вовата и Си Дзипин приключват нео-либерастки джендърски и сатанистки световен( ред.)
    Да му мислят нашенските продажни л@кн@Боко тиквата ,Киро циганчето ,ококорения гей ,свинята Шиши и най вече нах гнусното и противно влечуго -Ташакренко .....
    .
  • 20 Краватар

    12 0 Отговор
    тръмполина идва, плъховете са в ужас. Чудесно, чудесно
  • 21 Тошко укр@йнски

    1 0 Отговор
    Трябва да се подготвим че 00край-на може и да не победи Русия
    Трябва да ограничим Орбан.
    Сега пък трябва да се подготвим че Тръмп може и да спечели...
    М@зни лицемери.
    Не можете да кажете ,,00кра-на загуби. И никога не е имала шанс да спечели,,.
    Орбан е единствения политик в час заедно с Фицо, Путин и Вучевич. Поляците и те взеха да се освестват.
    Байдрън загуби, Тръмп ще е новият президент
  • 22 Механик

    1 0 Отговор
    Безпокойството бавно, но сигурно обзема всички НПО-та.
    Тръмп идва на власт, Сорос и Байдън са смъртници, ковида се прецака, О-крайна умре, Израел май не може да се справи и ще изяде боя, хусите прецакаха морските пътища и еврейските кораби губят милиарди, в германия искат Путин да дойде да ги спаси от правителството им, във франция е като в мароканско гето........
    Да изброявам ли още?
    Още ли искате? ОК.
    В САЩ банките пукат като пуканки в микровълнова, украйна изпразни военните складове на НАТО, Турция се жегли и май ще напусне НАТО...... Но горе главите!! Прайд в Брюксел ще има. Голям, шарен прайд. С много перушина и байрачета.
Новини по държави: