Отидете към основна версия

5 823 26

Партията на Шолц с окаян рейтинг, в Германия основават нова политическа сила

  • германия-
  • рейтинг-
  • партии-
  • олаф шолц

Одобрението на СДПГ спадна до най-ниското си равнище за последните четири години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейтингът Германската социалдемократическа партия (СДПГ) на канцлера Олаф Шолц спадна до най-ниското си равнище за последните четири години, съобщи в. "Билд ам зонтаг", като се позова на данните от проучване на общественото мнение.

Подкрепа за ГСДП изразяват едва 13% от участниците в анкетата, проведена от социологическа агенция "Инса" по поръчка на "Билд ам зонтаг".

Рейтингът на социалдемократите е намалял почти два пъти, откакто спечелиха парламентарните избори през 2021 година с 25,7% от гласовете на избирателите.

Партия "Зелените/Съюз 90", която е част от управляващата "светофарна коалиция", също получава одобрението на 13% от участниците в анкетата. Загубата на подкрепа сред избирателите от 2021 година насам възлиза на два процентни пункта.

На първо място в проучването на общественото мнение се класира опозиционният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), за когото са готови да гласуват 30 % от анкетираните. На второ място е "Алтернатива за Германия", която получава подкрепата на 22% от анкетираните. Едва 5% от респондентите заявяват, че ако изборите бяха днес, щяха да дадат гласа си за Свободната демократическа партия (СвДП). "Левите" пък получават 3%, което е под минималния праг за влизане в Бундестага, а новоучреденият "Алианс на Сара Вагенкнехт" отбелязва резултат от 7 %.

Общият рейтинг трите партии от управляващата коалиция (ГСДП, "Зелените/90" и СвДП) в момента възлиза на 31%.

Междувременно стана ясно, в Германия ще бъде основана нова партия. Решението е взето от лидера на дясноориентирания, свръхконсервативен Съюз на ценностите Ханс-Георг Маасен и неговите съмишленици. Движението "Вертеунион" (Werteunion, Съюз на ценностите) реши да се обособи като партия със същото име вчера на събрание при закрити врати, уточнява Ройтерс.

Маасен е бивш ръководител на германската агенция за вътрешно разузнаване, чието официално наименование е Федерална служба за защита на конституцията. Той бе уволнен по подозрения в омаловажаване на насилие над мигранти, припомня ДПА.

Мнозинството от бъдещите членове на новата партия досега са се заявявали като симпатизанти на най-голямата опозиционна партия - Християндемократически съюз (ХДС). Делегатите на събранието на Съюза на ценностите са упълномощили Маасен "да задвижи основаването на консервативно-либерална партия под това име".

На събранието в германския град Ерфурт, което на практика е било учредително, са присъствали няколкостотин души, обяви пред ДПА говорител на Съюза на ценностите.

Агенциите отбелязват, че това ще е втората новосъздадена партия в Германия за настоящата година, след като в началото на месеца Сара Вагенкнехт официално учреди своята партия "Алианс на Сара Вагенкнехт".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: