Last news in Fakti

21 Януари, 2024 04:51 5 801 26

Партията на Шолц с окаян рейтинг, в Германия основават нова политическа сила

  • германия-
  • рейтинг-
  • партии-
  • олаф шолц

Одобрението на СДПГ спадна до най-ниското си равнище за последните четири години

Партията на Шолц с окаян рейтинг, в Германия основават нова политическа сила - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейтингът Германската социалдемократическа партия (СДПГ) на канцлера Олаф Шолц спадна до най-ниското си равнище за последните четири години, съобщи в. "Билд ам зонтаг", като се позова на данните от проучване на общественото мнение.

Подкрепа за ГСДП изразяват едва 13% от участниците в анкетата, проведена от социологическа агенция "Инса" по поръчка на "Билд ам зонтаг".

Рейтингът на социалдемократите е намалял почти два пъти, откакто спечелиха парламентарните избори през 2021 година с 25,7% от гласовете на избирателите.

Партия "Зелените/Съюз 90", която е част от управляващата "светофарна коалиция", също получава одобрението на 13% от участниците в анкетата. Загубата на подкрепа сред избирателите от 2021 година насам възлиза на два процентни пункта.

На първо място в проучването на общественото мнение се класира опозиционният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), за когото са готови да гласуват 30 % от анкетираните. На второ място е "Алтернатива за Германия", която получава подкрепата на 22% от анкетираните. Едва 5% от респондентите заявяват, че ако изборите бяха днес, щяха да дадат гласа си за Свободната демократическа партия (СвДП). "Левите" пък получават 3%, което е под минималния праг за влизане в Бундестага, а новоучреденият "Алианс на Сара Вагенкнехт" отбелязва резултат от 7 %.

Общият рейтинг трите партии от управляващата коалиция (ГСДП, "Зелените/90" и СвДП) в момента възлиза на 31%.

Междувременно стана ясно, в Германия ще бъде основана нова партия. Решението е взето от лидера на дясноориентирания, свръхконсервативен Съюз на ценностите Ханс-Георг Маасен и неговите съмишленици. Движението "Вертеунион" (Werteunion, Съюз на ценностите) реши да се обособи като партия със същото име вчера на събрание при закрити врати, уточнява Ройтерс.

Маасен е бивш ръководител на германската агенция за вътрешно разузнаване, чието официално наименование е Федерална служба за защита на конституцията. Той бе уволнен по подозрения в омаловажаване на насилие над мигранти, припомня ДПА.

Мнозинството от бъдещите членове на новата партия досега са се заявявали като симпатизанти на най-голямата опозиционна партия - Християндемократически съюз (ХДС). Делегатите на събранието на Съюза на ценностите са упълномощили Маасен "да задвижи основаването на консервативно-либерална партия под това име".

На събранието в германския град Ерфурт, което на практика е било учредително, са присъствали няколкостотин души, обяви пред ДПА говорител на Съюза на ценностите.

Агенциите отбелязват, че това ще е втората новосъздадена партия в Германия за настоящата година, след като в началото на месеца Сара Вагенкнехт официално учреди своята партия "Алианс на Сара Вагенкнехт".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    63 0 Отговор
    И на тая ще им дойде акъла. По трудният начин, и доста късно. Ама пак е нещо.

    Коментиран от #2, #13

  • 2 Сглобката и Тагаренко ни съсипват

    87 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    А, на нас кога ще ни дойде акъла?

    Коментиран от #3

  • 3 Фен

    79 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сглобката и Тагаренко ни съсипват":

    Е, ние се движим доста назад! Ние още се тикаме в Украйна, когато другите вече гледат как да се измъкнат.
  • 4 Калпазанин

    60 2 Отговор
    А нема страшно аз се моля AFD да спечели та да по измете малко и съм сигурен че ще почне от краварското посолство къдрави шолц урсула калус шваб и всички марионетки на фащ
  • 5 Ху дъ ф. ис Сара

    27 2 Отговор
    Няма ли да напишете най-накрая каква е тая партия "Алианс на Сара Вагенкнехт"????

    Нещо опасно ли има в това?

    Коментиран от #7, #9, #15, #18

  • 6 НАБЛЮДАТЕЛ

    33 2 Отговор
    И техния Боко си прави партия. Няма страшно - Германия е окупирана държава. И него посолството ще го хване за орехите като нашите сглобкаждии.
  • 7 РЕАЛИСТ

    41 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ху дъ ф. ис Сара":

    Има опасно и то много. Тая жена стои доста в ляво. Иска да се притиска едрия капитал, а да се насърчава и подпомага малкия бизнес. Иска Германия да излезе от НАТО. Иска по-добри отношения с Русия и край на войната. Това звучи кощунствено в нечии уши. Пропуснах, че и зелените сделки не е подминала.

    Коментиран от #12, #17

  • 8 Шолц е гола Вода! Алианс на САРА В, ще

    34 1 Отговор
    Има над 14-15% подкрепа!!Анкетата нее много Коректна!! Резултата на Зелените, също е много Надут, нямат такава Подкрепа!!

    Коментиран от #26

  • 9 ОПАСНА Е

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ху дъ ф. ис Сара":

    ЗА ПРОМИТИТЕ МОЗЪЦИ НА ЗЕЛЕНИТЕ И ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИОНЕТКИ В ГЕРМАНИЯ
    САРА ИСКА ЕДИН ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ КАКЪВТО ИСКА И ОРБАН
    СПИРАНЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА И ИЗРИТВАНЕТО НА БАНДЕРОВЦИТЕ В ЛВОВСКИЯ РЕЗЕРВАТ ЗА УКРОШЕБЕЦИ
    ТЪРГОВИЯ С РУСИЯ И НАРИТВАНЕТО НА ЗЕЛЕНИТЕ ДЕБИЛИ В ГЕРМАНИЯ

    Коментиран от #11

  • 10 Ето защо не смеят да пишат

    17 0 Отговор
    Защото не е за пред хора:

    "Алианса на Сара се стреми да си сътрудничи със същите партии, които обявиха геноцида в Газа за вътрешна държавна работа на Израел и които отново изпращат германски танкове срещу Русия 79 години след Втората световна война и причиниха безпрецедентно социално опустошение през последните години . Целта на Алианса на Сара, не е да прекрати тези политики, а да ги наложи по-ефективно..По своята икономическа политика Алианса на Сара не се отличава съществено от партиите от естеблишмънта."

    "Докато фермерите протестираха срещу коалиционното правителство по улиците на Берлин, машинистите се готвеха да стачкуват заради наложените им съкращения на реалните заплати, а демонстрациите срещу германската подкрепа за геноцида в Газа се провеждаха почти всеки ден, политици и функционери се събираха зад затворените врати на берлински хотел, за да открият новата партия"

    Сиреч, пременил се Илия пак в тия! За да излъжат пак германците и да има "успешна управляваща коалиция" въпреки загубата им на всички тия, на изборите. Както стана в Полша/
  • 11 Ето защо не смеят да пишат

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "ОПАСНА Е":

    Глупости:):) Хитрец си ти Андрешко!:):)

    Написах ти цитати от западни медии!
    Прочети ги докато не са фи изтрили!
  • 12 Ху дъ ф. ис Сара

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    И ти по метода "Зеленски" обръщаш нещата наопъки:)
    Затуй сорос ви е пратил на барикадата!

    Коментиран от #19

  • 13 факуса

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    акъл нема откъде да доде,просто ще ги наритат за наглоста им,правилата требе да се спазват,когат почнеш да ги рушиш те наказват
  • 14 Коментар

    18 1 Отговор
    Никой не харесва напафкани лидери,които с ехидна усмивчица искат да се легализира тревата.От нея мозъка му е станал гладък.Наркоманите нямат място в политиката.Те нямат право да карат кола,а как ще управляват държава?
  • 15 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ху дъ ф. ис Сара":

    ами иска четене, не само упорки от посолството,жената просто гледа интересите на германия
  • 16 От страни

    17 0 Отговор
    Четете доклада на Ренд нещо като "Как да спасим Америка и как да ослабим Германия" те хората не го крият, в свободен достъп е. Там има и за "зелените" и за Аналенчето и за Хабек. Казва че точно с тяхна помощ ще стане работата.
  • 17 факуса

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    недей им казва,че центавосите ще я наскачат кат комунистка и путинистка
  • 18 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ху дъ ф. ис Сара":

    Мани че е убавица и при това умна но и патриотка. Виж и снимките в нета.
  • 19 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ху дъ ф. ис Сара":

    Не ми се копира много, ама и това е достатъчно Foreign policy
    edit
    In 2017, Wagenknecht called for the dissolution of NATO and for a new security agreement that links Germany and Russia.3334 Throughout her career, Wagenknecht has argued in favor of a closer relationship with Russia. In 1992, she had published an essay praising Stalinist Russia, a view she said in 2017 she no longer espoused.34

    Wagenknecht has expressed strong support for the rise of left-wing leaders in Latin America, such as Hugo Chávez,35 and for SYRIZAs 2015 electoral victory in Greece.36 She serves as a spokesperson for the Venezuela Avanza solidarity network, and as an alternate on the European Parliaments delegation for relations with Mercosur.12

    In 2010, she refused to join a standing ovation when former Israeli Prime Minister and Nobel Laureate Shimon Peres gave a speech in the Bundestag on Holocaust Remembrance Day.3738394
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    16 0 Отговор
    Германския народ ще изхвърли протежетата на сащ . Германия Щесе ориентира в правилната посока зада стабилизира икономиката
  • 22 ГЛАСУВАМ ЗА САРА

    8 0 Отговор
    ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПАРТИЯТА НА САРА ВАГИНЕН КНЕХТ !!!
  • 23 Шолц е Пътник!? Фермерите и другите

    8 0 Отговор
    Стачкуващи го Размазаха! НОВАТА Партия на САРА В, щее в бъдещо правителство и ще има някакъв Ред в Германия!? Шолц е История, Тракторите го Изринаха!! Зелените Измамници няма да са Фактор в Германия!?
  • 24 а Бербочето

    4 0 Отговор
    голам я чака в другята стана....На смени....
  • 25 Уса

    3 0 Отговор
    Байдн и неговата фашистка партия са в още по-окаяно състояние направо разкаляно
  • 26 Естествен Интелект

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шолц е гола Вода! Алианс на САРА В, ще":

    Ала - бала и 13 процента...
Новини по държави: