Отидете към основна версия

1 772 14

Тих бунт в ЕЦБ: Кристин Лагард не е подходяща за президент на банката!

  • европейска централна банка-
  • кристин лагард-
  • инфлация-
  • икономика

Проучването показва, че служителите на Европейската централна банка са загрижени най-вече за въпроси като заплащането и условията на труд

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Профсъюзът, представляващ персонала на Европейската централна банка, съобщи, че според проведено от него допитване мнозинството от служителите на банката смятат, че Кристин Лагард не е правилният човек, който да я ръководи, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучването на Организацията за международни и европейски обществени услуги (IPSO) е показало, че доверието на служителите в целия висш ръководен състав на ЕЦБ е по-ниско, отколкото преди година, като близо 60 процента от служителите са изразили отрицателно мнение.

Проучването показва, че служителите на ЕЦБ са загрижени най-вече за въпроси като заплащането и условията на труд.

Около половината от респондентите са изразили известни съмнения относно резултатите от борбата с високата инфлация, провеждана от Лагард.

Говорител на ЕЦБ заяви, че проучването е погрешно и включва теми, "за които е отговорен Изпълнителният съвет или Управителният съвет, а не единствено президентът на банката, и които не са в правомощията на IPSO".

Според банката нейният президент и управителен съвет "са били напълно фокусирани върху своя мандат и са приложили политики, за да отговорят на безпрецедентните събития през последните години като пандемията и войните".

Организационните проблеми бяха тема, постоянно поставяна от служителите на ЕЦБ в по-ранните проучвания на IPSO, проведени при двамата предшественици на Лагард - Марио Драги и Жан-Клод Трише. И двамата централни банкери обаче получаваха положителни оценки от служителите за представянето си начело на ЕЦБ.

От IPSO са посочили, че близо 64 процента от приблизително 1100 анкетирани в проучването са били на мнение, че Лагард не е подобрила репутацията на ЕЦБ.

В проучвания, проведени в края на мандатите на Драги и Трише, повече от 70 процента от служителите бяха оценили, че те са подобрили репутацията на банката.

Около 53,5 процента от анкетираните са казали, че Лагард не е подходящият президент за ЕЦБ в този момент, докато 22,8 процента са заявили, че тя е правилният човек за позицията, а 23,8 процента не са изразили мнение. Това е първият път, когато служителите на ЕЦБ стигат до подобно заключение за президента на институцията, заявиха от профсъюза IPSO.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: