Last news in Fakti

22 Януари, 2024 18:31 1 751 14

Тих бунт в ЕЦБ: Кристин Лагард не е подходяща за президент на банката!

  • европейска централна банка-
  • кристин лагард-
  • инфлация-
  • икономика

Проучването показва, че служителите на Европейската централна банка са загрижени най-вече за въпроси като заплащането и условията на труд

Тих бунт в ЕЦБ: Кристин Лагард не е подходяща за президент на банката! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Профсъюзът, представляващ персонала на Европейската централна банка, съобщи, че според проведено от него допитване мнозинството от служителите на банката смятат, че Кристин Лагард не е правилният човек, който да я ръководи, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучването на Организацията за международни и европейски обществени услуги (IPSO) е показало, че доверието на служителите в целия висш ръководен състав на ЕЦБ е по-ниско, отколкото преди година, като близо 60 процента от служителите са изразили отрицателно мнение.

Проучването показва, че служителите на ЕЦБ са загрижени най-вече за въпроси като заплащането и условията на труд.

Около половината от респондентите са изразили известни съмнения относно резултатите от борбата с високата инфлация, провеждана от Лагард.

Говорител на ЕЦБ заяви, че проучването е погрешно и включва теми, "за които е отговорен Изпълнителният съвет или Управителният съвет, а не единствено президентът на банката, и които не са в правомощията на IPSO".

Според банката нейният президент и управителен съвет "са били напълно фокусирани върху своя мандат и са приложили политики, за да отговорят на безпрецедентните събития през последните години като пандемията и войните".

Организационните проблеми бяха тема, постоянно поставяна от служителите на ЕЦБ в по-ранните проучвания на IPSO, проведени при двамата предшественици на Лагард - Марио Драги и Жан-Клод Трише. И двамата централни банкери обаче получаваха положителни оценки от служителите за представянето си начело на ЕЦБ.

От IPSO са посочили, че близо 64 процента от приблизително 1100 анкетирани в проучването са били на мнение, че Лагард не е подобрила репутацията на ЕЦБ.

В проучвания, проведени в края на мандатите на Драги и Трише, повече от 70 процента от служителите бяха оценили, че те са подобрили репутацията на банката.

Около 53,5 процента от анкетираните са казали, че Лагард не е подходящият президент за ЕЦБ в този момент, докато 22,8 процента са заявили, че тя е правилният човек за позицията, а 23,8 процента не са изразили мнение. Това е първият път, когато служителите на ЕЦБ стигат до подобно заключение за президента на институцията, заявиха от профсъюза IPSO.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    22 1 Отговор
    за някои хора няма ли пенсия?

    Коментиран от #2, #10, #14

  • 2 Иванов

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Тази дърта скочибра да си гледа пенсията
  • 3 Баце

    30 0 Отговор
    Не е, защото последните й изказвания са, че трябва да се харчи според възможностите, да се ограничи безразборното кредитиране и най-вече подобното спонсориране на 404.
    И хоп, ето какво става.
    А някой спомня ли си "историята" с Строскан, дето толкоз "загорял", че скочил на една латинокамериерка на 60 г. и той не ставаше, защото казваше на го ведарите да си гледат работата и да не се бъркат в европейските работи. Та така с това кой става и кой не става по джендърстандартите.
  • 4 Защо ли

    7 5 Отговор
    и тая е с генетично голям нос?
  • 5 Клаус Шваб Великолепни

    14 1 Отговор
    Друг ще смени и толкоз,
    какво тук значи някаква си личност?
  • 6 дон

    10 2 Отговор
    Най-накрая и тия да погледнат. Само избирателите на ГЕРБ са по-зле и от къртици.
  • 7 един рептил

    9 0 Отговор
    на мястото на друг рептил.Истикурац.
  • 8 хммм

    4 0 Отговор
    А коя е подходяща?? Мара отварачката?
  • 9 боко

    6 1 Отговор
    Само Сталинка става
  • 10 То и у нас е така

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Янка Такева, доц. Иван Иванов, Сталинка Георгиева, проф. Пимпирев, Доган и др. - държат кокала и не пускат.. В образованието, прокуратура, съдии, полиция, армия , държавна администрация, навсякъде е така и дори се чудят защо няма млади, а те окупирали най-платените длъжности, че и пенсии взимат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пешо

    4 0 Отговор
    НЕЗЕМНА КРАСАВИЦА
  • 13 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 3 Отговор
    В частния сектор никой не си избира шефа. Още по-малко уволнява шефа си. В частния сектор, като си недоволен от заплатата напускаш и си търсиш по-високо платена заплата.

    Синдикатите са мафия, трябва да се забрани на работници, които получават заплати 2 пъти над средната да стачкуват за по-високи заплати или за бонуси или за по-малко от 40 часа седмично работно време.
  • 14 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    В ЕС може ли като у нас, хем да взима държавна пенсия, хем европевска тлъста заплата.
Новини по държави: