Отидете към основна версия

1 781 18

Аржентинският президент нарече колумбийския си колега "комунистически убиец"

  • хавиер милей-
  • аржентина-
  • колумбия-
  • президент-
  • густаво петро

Колумбия отзова посланика си за консултации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбия отзова за консултации посланика си в Аржентина след изказване на аржентинския президент Хавиер Милей, че колумбийският му колега Густаво Петро е "комунистически убиец", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Външното министерство в Богота определи изявлението на Милей като неуважително и безотговорно и добави, че думите му "вредят на дълбоките приятелски връзки, разбирателството и сътрудничеството, което традиционно свързва Колумбия и Аржентина в исторически план".

В интервю за журналистката Патрисия Ханиот аржентинският президент нарече Петро "комунистически убиец, който съсипва Колумбия". Ханиот впоследствие сподели интервюто в профила си в Ютюб.

Като млад Петро е бил член на ляворадикалната организация М-19, която в миналото води въоръжена борба срещу правителството, припомнят агенциите. През 2022 г. той стана първият ляв президент на Колумбия.

Колумбия и Аржентина исторически имат добри отношения.

Но след избирането на либертарианеца Милей отношенията на новия аржентински президент с колумбийския му колега се влошиха.

"Нападат ни, че сме били комунисти, социалисти, че държавата искала да контролира средствата за производство. Разбира се, тези, които ни атакуват, нямат представа какво е комунизъм и какво е социализъм", каза Петро по време на държавно събитие в отговор на изказването на аржентинския президент.

Колумбийското правителство иска хората да контролират средствата за производство, а не държавата, добави той.

Милей съобщи, че в "идните седмици" ще посети Израел в знак на подкрепа за еврейската държава. Това ще бъде едно от първите задгранични посещения на либертарианския икономист, след като встъпи в длъжност миналия месец.

По време на предизборната надпревара той обещава да подкрепя енергично Израел.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: