Last news in Fakti

27 Януари, 2024 05:05 1 739 18

Аржентинският президент нарече колумбийския си колега "комунистически убиец"

  • хавиер милей-
  • аржентина-
  • колумбия-
  • президент-
  • густаво петро

Колумбия отзова посланика си за консултации

 Аржентинският президент нарече колумбийския си колега "комунистически убиец" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колумбия отзова за консултации посланика си в Аржентина след изказване на аржентинския президент Хавиер Милей, че колумбийският му колега Густаво Петро е "комунистически убиец", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Външното министерство в Богота определи изявлението на Милей като неуважително и безотговорно и добави, че думите му "вредят на дълбоките приятелски връзки, разбирателството и сътрудничеството, което традиционно свързва Колумбия и Аржентина в исторически план".

В интервю за журналистката Патрисия Ханиот аржентинският президент нарече Петро "комунистически убиец, който съсипва Колумбия". Ханиот впоследствие сподели интервюто в профила си в Ютюб.

Като млад Петро е бил член на ляворадикалната организация М-19, която в миналото води въоръжена борба срещу правителството, припомнят агенциите. През 2022 г. той стана първият ляв президент на Колумбия.

Колумбия и Аржентина исторически имат добри отношения.

Но след избирането на либертарианеца Милей отношенията на новия аржентински президент с колумбийския му колега се влошиха.

"Нападат ни, че сме били комунисти, социалисти, че държавата искала да контролира средствата за производство. Разбира се, тези, които ни атакуват, нямат представа какво е комунизъм и какво е социализъм", каза Петро по време на държавно събитие в отговор на изказването на аржентинския президент.

Колумбийското правителство иска хората да контролират средствата за производство, а не държавата, добави той.

Милей съобщи, че в "идните седмици" ще посети Израел в знак на подкрепа за еврейската държава. Това ще бъде едно от първите задгранични посещения на либертарианския икономист, след като встъпи в длъжност миналия месец.

По време на предизборната надпревара той обещава да подкрепя енергично Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 29 Отговор
    СЪЩО МОЖЕ ДА .............. БЪДЕ НАРЕЧЕН И ................ ПУТЛЕР С НАШИЯ РЕZИДЕНТ ............ "КОМУНИСТИЧЕСКИ УБИЕЦ" ............. ФАКТ !

    Коментиран от #7

  • 2 Да знайш

    38 7 Отговор
    Този луд е поредния диктатор, назначен от ЦРУ.
  • 3 Всеки

    33 4 Отговор
    краварски президент е убиец, стоящ зад десетки преврати, политически убийства и войни...
  • 4 В.В.П.

    19 4 Отговор
    Тая свиня ще управлява година като много.. Ахахаха
  • 5 Дамммм

    38 4 Отговор
    Тоя го избраха преди три седмици-а вече има огромни протести в Аржентина.И там е имало ала-бала на изборите със любезното съдействие на Посолството...
  • 6 Мдаа

    7 20 Отговор
    Ами, комунисто-фашистите (това е едно и също нещо на практика - тоталитарни идеологии налагани с терор) не обичат да се говори истината за тях.

    Коментиран от #18

  • 7 Историк

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Режима на комунистите до 89та е обявен за престъпен, а наследниците на тези престъпници, които ни управляваха до 89та, го издигнаха Радев за президент, така че не е лъжа ....

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Госあ

    19 4 Отговор
    Хахахаха капиталистическа свиня
  • 9 филип ейджи

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    ми те и деца и внуци продължават да управляват
  • 10 Абе

    15 1 Отговор
    Само на мен ли прилича в тиквата на филмовия герой - Хълк? Този,ще го изтърпят зорлем до пролетта.Там направиха такава мега Ала Бала с резултатите,че народа още гледа с увиснало чене.Монтира го Шефа зад локвата.Да стопира влизането в БРИКС на Аржентина..Усетиха,че е много опасно за целият регион,по точно- използването на зеленясалия тапет.Затова и този иска да замени песото с тапета.Да няма връщане назад,ако изберат друг,който да подпише договор с БРИКС.- тапета не е предвиден в кошницата с валути на този съюз.
  • 11 Малеееи...

    5 6 Отговор
    Хавиер Милей се е заел с най тежката задача да изрине "заразата" и да почисти "Авгиевите обори" на ЛАТИНСКА Америка, задръстили се до козирката от дългогодишния износ от Русия към Латинска Америка на подривни революции, преврати , стачки за социализъм и подкрепата за терористично партизанските комунистически движения...!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Верно ли

    7 1 Отговор
    Хахахах, ей го аржентинския клоун, назначен да разруши държавата Аржентина и да вкара аржентинците в този "нов прекрасен свят" на глобализация, където целия бивш държавен ресурс ще потъва в нечии джобове.
  • 13 Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Малеееи...":

    Май не си чувал за "Доктрината Монро" и нейното приложение през вековете.Не си губи времето тук,иди да се самообразоваш.
  • 14 колко не сте се усетили

    1 2 Отговор
    този явно се жалва че колумбиеца искал да убие комунизма щом го нарича комунистически убиец ?а уж беше марионетка на фащ…
  • 15 споко бе

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    има време и режима на демокрацията ще бъде обявен за престъпен когато се смени властта… винаги е било така когато дойде нов цар има нови виждания за досегашния живот така че не се пени ами се ориентирай че твоите спонсори загиват следи вяръта за да се опазиш камто правят нашите ветропоказатели от парламента…
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Още един

    2 1 Отговор
    не нормал ник,наложен от фащ,послушна марионетка!Само там не беше имало конфликт в скоро време!
  • 18 М да,

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа":

    вземи малко да се образоваш,за да не дрънкаш глупости! Комунизма и фашизма нямат нищо,ама съвсем нищо общо!Ама то за да го знаеш,трябва да си учил,и не в български университет!
Новини по държави: