Отидете към основна версия

1 772 19

Израелската армия разруши ислямско гробище

  • израел-
  • газа-
  • гробище-
  • хамас

Това е станало при търсене на тунели на Хамас

Снимка: YouTube

Ислямско гробище в южната част на Газа е разрушено, а гробовете са извадени от земята. Върху песъчливите, разхвърляни отломки лежи череп без зъби, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кварталът Бани Сухейла в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, който войници показаха на чуждестранни журналисти в събота, беше унищожен, преобразен от военните при търсенето на подземни тунели на "Хамас". Журналист от Асошиейтед прес видя разрушената джамия и - там, където някога е било гробището - 140-метрова яма, която е дала път към това, което армията нарича тунел за нападение на "Хамас" под нея. В понеделник армията съобщи, че бойните инженери са разрушили част от мрежата, като публикува видео, показващо мощни експлозии в района.

Докато Израел продължава сухопътната и въздушната си кампания в Газа, която според здравните служители в обсадения анклав е отнела живота на над 26 000 палестинци, разрушаването на светите места от страна на военните предизвиква остра критика от страна на палестинците и правозащитните групи, които твърдят, че офанзивата е и посегателство върху културното наследство. Съгласно международното право гробищата и религиозните обекти се ползват със специална защита - и унищожаването им може да се счита за военно престъпление.

 

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини