Отидете към основна версия

1 989 21

Приета е резолюция за изборите в Сърбия от ЕП

  • сърбия-
  • евродепутати-
  • европейски парламент-
  • резолюция-
  • избори

Евродепутатите очакват окончателния доклад на ОССЕ/ОДИЧП за изборите

Снимка: Shutterstock

Европейският парламент прие резолюция относно Сърбия с 461 гласа "за" и 53 "против", в която призовава Белград да проведе независимо международно разследване на нередностите по време на последните избори в страната, съобщава сръбската телевизия РТС. В приетия документ е заложено призив за изпращане на експертна мисия и свързване на бъдещата финансова помощ от ЕС за Сърбия с подобрения в изборните условия. От общо 557 евродепутати, присъстващи в залата, 43 не участваха в гласуването, съобщи БТА.

Евродепутатите очакват окончателния доклад на ОССЕ/ОДИЧП за изборите и призовават Сърбия да изпълни препоръките на тази институция и на Венецианската комисия много преди следващите избори.

Европейският парламент призовава за независимо разследване, проведено от "уважавани международни експерти и институции, за да се проучат нередностите в парламентарните, местните и областните избори, и особено в изборите за град Белград“, защото, както беше посочено, "някои твърдения, свързани с организираната миграция на гласоподаватели, надхвърлят рамките, обхванати от доклада на ОССЕ и ОДИЧП“.

ЕП подкрепя и бързото изпращане на "ad hoc проучвателна мисия" в Сърбия с участието на ЕП. Европейският парламент подчертава, че "преговорите със Сърбия могат да продължат, само когато страната постигне значителен напредък в реформите, но също така изпълни изцяло препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия за изборните условия".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: