Отидете към основна версия

2 033 20

Орбан иска поправка в конституцията на Унгария, след като педофил беше помилван

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • педофил-
  • помилван-
  • конституция

Орбан внесе поправката, след като опозиционните партии в Унгария засилиха натиска върху президента на страната Каталин Новак

Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан внесе конституционна поправка, която ще предотврати помилването на осъдени за престъпления срещу непълнолетни, добавяйки, че личното му убеждение е, че "не трябва да има милост за педофилите", предаде агенция MTI и Фокус.

Той заяви във Facebook, че е започнал дебат за правомощията на президентската амнистия, като добави, че "сега не е необходимо да сме юристи, а да определяме нещата ясно и недвусмислено".



Орбан внесе поправката, след като опозиционните партии в Унгария засилиха натиска върху президента на страната Каталин Новак, след като тя помилва бивш заместник-директор на дом за деца, който е осъден на повече от три години затвор за съдействие и прикриване на случай на сексуално насилие, извършено от директора на институцията. Директорът на дома е осъден на осем години за насилие над най-малко десет деца в периода от 2004 до 2016 г.

Новак, която е подписала амнистията по повод посещението на папа Франциск в Унгария през април 2023 г., отрече да е действала неправилно и отхвърли призивите за официално обяснение на решението си.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: