Отидете към основна версия

1 553 57

Министърът на финансите на Германия: Който и да бъде президент, партньорството със САЩ ще продължи

  • германия-
  • министър на финансите-
  • президент-
  • сащ-
  • партньорство

Тръмп предположи по време на предизборен митинг в събота, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги нападне

Снимка: БГНЕС

Трансатлантическото партньорство между САЩ и европейските съюзници ще продължи, независимо кой е в Белия дом, заяви в понеделник министърът на финансите на Германия на фона на вълнението, което предизвикаха критичните забележки на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по адрес на НАТО, предаде Ройтерс.

Кандидатирайки се за нов президентски мандат на изборите през ноември, Тръмп предположи по време на предизборен митинг в събота, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги нападне.

"Независимо кой е в Белия дом, ние имаме първостепенен интерес да продължим да си сътрудничим отвъд Атлантика - икономически, политически, а също и по въпросите на сигурността", заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер.

По време на посещението си в Лондон Линднер заяви, че Великобритания и Германия споделят сходни предизвикателства, когато става въпрос за укрепване на възможностите за свободна търговия.
"След първите изявления на Доналд Тръмп този диалог е от особено значение", каза Линднер, преди да отиде на среща с британския си колега Джереми Хънт.

"Изправени сме пред големи предизвикателства като европейски членове на НАТО", заяви Линднер и добави, че мирът и редът за свободна търговия в Европа са били изложени на риск от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Линднер, говорейки за излизането на Великобритания от Европейския съюз през 2020 г., каза също, че Брекзит е направил бизнеса във Великобритания по-труден за германските компании, което означава, че тесният диалог между страните е от решаващо значение.

"Този интензивен обмен и диалог е необходим, защото за съжаление вече не можем да се виждаме редовно в рамките на Европейския съюз", каза Линднер.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: