Отидете към основна версия

2 870 26

Китай: Канада да не ни обвинява, че се месим във вътрешната й политика

  • канада-
  • китай-
  • мелани жоли-
  • ван и

Пекин се надява Отава ще спре да ограничава икономическия, търговския, научния и технологичен обмен между двете страни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отава трябва да спре да разпространяването на невярна информация за предполагаема китайска намеса във вътрешните работи на Канада. Това заяви китайският външен министър Ван И по време на среща с канадския си колега Мелани Жоли в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Надяваме се, че Канада ще формира правилна представа за Китай, ще гледа дългосрочно на двустранните отношения, ще има положителни очаквания за практическо сътрудничество и ще спре да разпространява невярна информация за така наречената китайска намеса във вътрешните работи на Канада“, каза Уанг И цитиран от уебсайта на външното министерство на Китай.

Той също така изрази надежда, че Отава ще спре да ограничава икономическия, търговския, научния и технологичен обмен с Китай под предлог за национална сигурност.

Уан И отбеляза, че икономиките на Китай и Канада до голяма степен се допълват взаимно и няма фундаментален конфликт на интереси между двете страни.

„Китай и Канада имат различни политически системи, история и култура. Трябва да се уважаваме взаимно, да се учим един от друг, да разширим консенсуса, да възстановим доверието и да постигнем печелившо сътрудничество“, каза Уанг И.

През 2023 г. темата за възможната китайска намеса в канадските парламентарни избори през 2019 г. и 2021 г. беше обсъдена в Канада. Така вестник The Globe and Mail, цитирайки секретни данни от канадската служба за сигурност и разузнаване, съобщи, че Китай уж е разработил стратегия за намеса във федералните избори през 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: