Отидете към основна версия

5 030 34

Турска оръжейна компания създаде лазерно оръжие с помощта на изкуствен интелект

  • турция-
  • оръжейна фирма-
  • оръжие-
  • изкуствен интелект-
  • рокетсан

Според Roketsan този тип оръжие може да бъде монтирано на бронирани машини и стационарни обекти

Снимка: БГНЕС

Турската компания за производство на оръжия "Рокетсан" създаде лазерно оръжие ALKA, използвайки технологии на изкуствения интелект, съобщи управителят на отдел Усъвършенствани системи Сеит Тунч и БТА, цитирайки държавната телевизия ТРТ Хабер.

„ALKA е иновативна оръжейна система, проектирана чрез технологията на изкуствения интелект. Това е хибридна система за противовъздушна отбрана, която използва електромагнитни и лазерни технологии за противодействие на заплахи“, е заявил още Тунч, допълвайки, че оръжието е разработено под ръководството на Дирекцията за отбранителната промишленост в Турция.

Системата ALKA е представена за пръв през 2019 г. на изложението за отбрана IDEF в Истанбул (International Defence Industry Fair). Предназначението на оръжието е да унищожава дронове и да взривява дистанционно мини и самоделни взривни устройства, а обсегът му на лазерно поразяване е 750 метра. Максималното разстояние на заглушаване е 4 км.

Според Roketsan този тип оръжие може да бъде монтирано на бронирани машини и стационарни обекти.

Необходимостта от усъвършенстване на наличните оръжия, както и производството на нова отбранителна техника, включително и чрез изкуствен интелект, възникна на фона на ескалиращите конфликти на международната сцена, по-специално войната в Украйна, допълни още Тунч, цитиран от ТРТ.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: