Отидете към основна версия

2 495 29

Протест в Будапеща поиска преки президентски избори и оставка на премиера Орбан

  • унгария-
  • президент-
  • премиер-
  • протест-
  • будапеща-
  • оставка-
  • избори

Пряк повод за недоволството е помилването на бивш зам.-директор на сиропиталище, прикривал директора педофил

Снимка: Фейсбук

Унгарските опозиционни партии проведоха митинг пред сградата на парламента с искане за преки президентски избори. В проявата участва около хиляда души, предаде РИА Новости.

В началото на февруари в Унгария избухна скандал, когато се оказа, че президентът на страната Каталин Новак, преди посещението на папата в Будапеща през април 2023 г., е удовлетворил молба за помилване на бившия заместник-директор на сиропиталище, участвал в прикриването на престъпления извършени от директора педофил. Опозиционните партии призоваха Новак да подаде оставка; на 10 февруари тя обяви, че напуска поста, а на 11 февруари представи официално изявление в парламента. На заседание на парламента на 26 февруари е предвидено да бъде разгледана молбата за оставка на Новак, както и изборът на нов президент, на чийто пост управляващата фракция на Фидес номинира председателя на Конституционния съд Тамаш Шуйок.

За президентските избори кандидатът трябва да бъде подкрепен от поне 2/3 от депутатите. Управляващите партии в унгарския парламент имат 133 места от 199.

От сцена, поставена пред унгарския парламент, представители на опозиционните партии Демократична коалиция, Momentum, Párbeszéd и Унгарската социалистическа партия, включително кметът на Будапеща Гергели Карачони, говориха пред тълпата.

Опозиционната Зелена партия LMP публикува по-рано през деня изявление, в което нарече искането за преки президентски избори „празен, безсмислен лозунг“, тъй като те „не разглеждат причините, довели до срамното помилване“. LMP преди това предложи свой кандидат за президент, но регистрацията изисква съгласието на 20% от депутатите, а останалите опозиционни партии не го подкрепиха, като заявиха, че няма да участват в президентските избори в знак на протест.

Бившият кандидат за премиер на Унгария от Демократическата коалиция Клара Добрев заяви, че "дори портиерът" в президентския дворец се избира по-внимателно от президента.

Представители на опозиционни партии, говорещи от сцената, заявиха, че оставката на Новак, напускането на бившия министър на правосъдието Юдит Варга от политиката и оставката на главата на Реформираната църква на Унгария Золтан Балог не са достатъчни. Множеството призова за оставката на премиера Виктор Орбан.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: