Отидете към основна версия

1 143 17

ООН изрази "сериозна загриженост" след гибелта на 112 чакащи помощ в Газа ВИДЕО

  • израел-
  • оон-
  • газа

Дипломатите призоваха Израел да не затваря съществуващите пропускателни пунктове и да насърчава отварянето на допълнителни

Съветът за сигурност на ООН прие изявление за пресата, подготвено от Алжир във връзка със стрелбата на израелските сили по палестински цивилни граждани по време на раздаването на хуманитарна помощ в северната част на ивицата Газа. Текстът на изявлението беше разпространен сред журналистите от пресслужбата на световната организация, предаде ТАСС.

Документът изразява "сериозна загриженост от съобщенията, че повече от 100 души са били убити и няколкостотин други са били ранени, включително от огнестрелно оръжие, както може да се установи от Службата на ООН по правата на човека, при инцидент с участието на израелските сили".

В допълнение в изявлението се подчертава "необходимостта от предприемане на всички необходими мерки за защита на цивилното население и инфраструктурата" и се призовава "да не се лишава цивилното население на Ивицата Газа от основни услуги и хуманитарна помощ", необходими за оцеляването на жителите на анклава. Членовете на Съвета за сигурност на ООН също така призоваха Израел да не затваря съществуващите пропускателни пунктове и да насърчава отварянето на допълнителни такива.

Министерството на здравеопазването на палестинския анклав съобщи, че броят на загиналите в резултат на удара на израелските сили по група хора, чакащи за раздаване на хуманитарна помощ в квартал Ал-Наблуси в югозападната част на град Газа, е нараснал на 112 души. Общо 760 души са ранени. По-рано телевизионният канал Ал Хадат твърдеше, че са загинали най-малко 150 души, а около хиляда са ранени. Той отбеляза, че в нападението са участвали израелски хеликоптери, които са открили огън по палестинците, събрали се на кръстовището.

Много западни държави, сред които Франция, Канада и Испания, осъдиха нападението. Израелската армия заяви, че не е стреляла по хуманитарния конвой в Газа, докато палестинският постоянен наблюдател в ООН заяви, че няколко десетки от загиналите са получили огнестрелни рани в главата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини