Отидете към основна версия

7 Април, 2024 16:43, обновена 7 Април, 2024 16:43 3 308 35

Шест месеца след военните действия: Израелската армия съобщи, че се изтегля от Хан Юнис

  • израел-
  • южна газа-
  • войски-
  • газа-
  • израелска армия-
  • бенямин нетаняху-
  • хан юнис-
  • изтегля

Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис означава промяна в израелската стратегия в продължение на войната в Газа

Снимка: БГНЕС

В деня, когато се навършват шест месеца от началото на конфликта между Израел и "Хамас", израелската армия обяви, че изтегля силите си от град Хан Юнис, най-големият населен център в южната част на Газа, съобщи ДПА и БТА.

"98-та дивизия на израелската армия завърши своята мисия в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от Газа, за да възстанови своите сили и да се подготви за следващите операции", съобщиха днес Израелските отбранителни сили.

"Значителна част от израелските военни сили продължават да действат в Газа и ще запазят свободата на действие на израелската армия и тяхната способност да провеждат прецизни разузнавателни операции", посочиха те.

Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис означава промяна в израелската стратегия в продължение на войната в Газа или е нов преходен етап към възможна операция в град Рафах, на границата с Египет.

Въпреки силното международно осъждане, Израел от седмици наред заявява, че планира разширена сухопътна операция в Рафах, където в момента над един милион палестинци са намерили убежище от боевете в останалата част на блокираната крайбрежна територия.

Въпреки десетките хиляди жертви, главно палестинци, все още няма перспектива за прекратяване на военните действия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес на седмично събрание на кабинета, че Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня докато заложниците, задържани в Газа, не бъдат освободени, съобщават Ройтерс и News.bg.

„Дадох ясно да се разбере на международната общност, че няма да има прекратяване на огъня без завръщането на отвлечените. Това просто няма да се случи. Това е политиката на израелското правителство и аз приветствам факта, че администрацията на Байдън наскоро даде да се разбере, че ще „продължава да се придържа към същата позиция“, каза Нетаняху в началото на неделното заседание на военно-политическия кабинет, пише Нова.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.

Свързани новини