Отидете към основна версия

1 042 10

Израелският министър на отбраната оспорва следвоенните планове на Нетаняху

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • министър на отбраната-
  • йоав галант

Галант изрази твърдото си противопоставяне на всякакви планове, които биха довели до налагането на дългосрочен военен контрол

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант открито критикува, в телевизионно изявление, стратегията на премиера Бенямин Нетаняху за ивицата Газа след конфликта, предава Нова.

Галант изрази твърдото си противопоставяне на всякакви планове, които биха довели до налагането на дългосрочен военен контрол на Израел над палестинската територия. Изказването на министъра бележи значително обществено несъгласие в израелското ръководство, подчертавайки разрива, който се появи след началото на конфликта в Газа.

Отговорът на Нетаняху и вътрешното несъгласие

В отговор Нетаняху намекна, без да назове изрично Галант, че адмиралът се „оправдава“ затова, че все още не е унищожил „Хамас“ в конфликта, навлязъл в осмия си месец, цитирано от Нова.

Този косвен укор от Нетаняху подчертава напрежението между двамата.

Като допълнение към противоречията Бени Ганц, центристка фигура и бивш генерал във военния кабинет на Нетаняху, застана на страната на Галант. Ганц, който е един от малцината с право на глас заедно с Нетаняху и Галант, подкрепи позицията на министъра на отбраната, като потвърди, че Галант е „казал истината“.

Тази разгръщаща се драма в ръководството на Израел разкрива дълбоки разделения относно това как да се справят с последиците от конфликта в Газа и бъдещото управление на палестинския анклав.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.

Свързани новини