Отидете към основна версия

4 045 28

"Силен шамар. Бедствие": Партията на Шолц катастрофира на евровота в Германия, остана трета

  • еврапейски избори-
  • олаф шолц-
  • германия

"Алтернатива за Германия" с историческо второ място на национални избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият германски министър на икономиката и енергетиката (2013-2017), бивш министър на външните работи (2017-2018) и бивш председател на Социалдемократическата партия на Германия Зигмар Габриел смята, че поради катастрофалния резултат на изборите за Европейски парламент (ЕП), настоящият Ръководството на социалдемократите трябва да помисли върху своята отговорност за това.

Резултатът от гласуването според него е „силен шамар“ за управляващата коалиция в Германия (ГСДП, Зелените, Свободната демократическа партия (FDP).

„С 14% никой няма неоспоримо право да ръководи ГСДП“, каза Габриел пред вестник Tagesspiegel. „В ГСДП всеки, който е отговорен, като например избраното партийно ръководство, сега трябва да обмисли своята отговорност: каква роля играят в това бедствие?“ - продължи той. В момента съпредседатели на социалдемократите са Саския Ескен и Ларс Клингбайл.

Бившият председател на ГСДП разкритикува и сегашното германско правителство. „Хората приключиха с това правителство“, каза той. "Трябва да има дебат за това какво правим грешно в нашата политика. Сега не е достатъчно да се посочват обстоятелствата, времето или лошите в медиите“, заключи той.

Според данни от екзитпол, публикувани след затварянето на избирателните секции от пресслужбата на Европейския парламент, на изборите, проведени на 9 юни, Социалдемократическата партия на Германия - партията на германския канцлер Олаф Шолц - спечели само 13,9% от гласовете и зае едва трето място. Така социалдемократите отстъпват второто място на дясната партия "Алтернатива за Германия". (AfD), за която са гласували 15,9% от избирателите. Това е най-добрият резултат на партията на федерално ниво. Освен това за първи път в историята на Германия крайнодясна партия заема второ място на национални избори. Лидер, както и преди пет години, е консервативният блок ХДС/ХСС с 30,2%.

За "зелените" сегашните избори са провал. Партията получава едва 11,9% от гласовете, което е с около 8 процентни пункта по-малко от изборите през 2019 г. Партията на Сара Вагенкнехт Съюз за разум и справедливост, чийто лидер се обявява против антируските санкции и доставките на оръжие за Киев, печели 6,1% от гласовете. Така тя изпреварва FDP, която е част от управляващата коалиция в Германия, за която са гласували едва 5,1% от избирателите.

В изборите в Германия участваха около 1,4 хиляди кандидати от 35 партии и други политически обединения. По предварителни данни избирателната активност на изборите е около 65%, което е по-високо от резултата на предишните избори през 2019 г. (61,4%). Общо мандатите в ЕП са предназначени за 720 депутати, 96 от които ще бъдат от Германия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: