10 Юни, 2024 05:28 4 042 28

"Силен шамар. Бедствие": Партията на Шолц катастрофира на евровота в Германия, остана трета

  • еврапейски избори-
  • олаф шолц-
  • германия

"Алтернатива за Германия" с историческо второ място на национални избори

"Силен шамар. Бедствие": Партията на Шолц катастрофира на евровота в Германия, остана трета - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият германски министър на икономиката и енергетиката (2013-2017), бивш министър на външните работи (2017-2018) и бивш председател на Социалдемократическата партия на Германия Зигмар Габриел смята, че поради катастрофалния резултат на изборите за Европейски парламент (ЕП), настоящият Ръководството на социалдемократите трябва да помисли върху своята отговорност за това.

Резултатът от гласуването според него е „силен шамар“ за управляващата коалиция в Германия (ГСДП, Зелените, Свободната демократическа партия (FDP).

„С 14% никой няма неоспоримо право да ръководи ГСДП“, каза Габриел пред вестник Tagesspiegel. „В ГСДП всеки, който е отговорен, като например избраното партийно ръководство, сега трябва да обмисли своята отговорност: каква роля играят в това бедствие?“ - продължи той. В момента съпредседатели на социалдемократите са Саския Ескен и Ларс Клингбайл.

Бившият председател на ГСДП разкритикува и сегашното германско правителство. „Хората приключиха с това правителство“, каза той. "Трябва да има дебат за това какво правим грешно в нашата политика. Сега не е достатъчно да се посочват обстоятелствата, времето или лошите в медиите“, заключи той.

Според данни от екзитпол, публикувани след затварянето на избирателните секции от пресслужбата на Европейския парламент, на изборите, проведени на 9 юни, Социалдемократическата партия на Германия - партията на германския канцлер Олаф Шолц - спечели само 13,9% от гласовете и зае едва трето място. Така социалдемократите отстъпват второто място на дясната партия "Алтернатива за Германия". (AfD), за която са гласували 15,9% от избирателите. Това е най-добрият резултат на партията на федерално ниво. Освен това за първи път в историята на Германия крайнодясна партия заема второ място на национални избори. Лидер, както и преди пет години, е консервативният блок ХДС/ХСС с 30,2%.

За "зелените" сегашните избори са провал. Партията получава едва 11,9% от гласовете, което е с около 8 процентни пункта по-малко от изборите през 2019 г. Партията на Сара Вагенкнехт Съюз за разум и справедливост, чийто лидер се обявява против антируските санкции и доставките на оръжие за Киев, печели 6,1% от гласовете. Така тя изпреварва FDP, която е част от управляващата коалиция в Германия, за която са гласували едва 5,1% от избирателите.

В изборите в Германия участваха около 1,4 хиляди кандидати от 35 партии и други политически обединения. По предварителни данни избирателната активност на изборите е около 65%, което е по-високо от резултата на предишните избори през 2019 г. (61,4%). Общо мандатите в ЕП са предназначени за 720 депутати, 96 от които ще бъдат от Германия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    90 4 Отговор
    Розово зелената мъгла лека полека се разнася. Западняците взеха да се усещат.
  • 2 Ццц

    78 5 Отговор
    Звучен шамар е най-малкото, което заслужават слугите на САЩ.

    Коментиран от #5

  • 3 Айде

    56 5 Отговор
    И те на опашката след Франция и Белгия разпада е 101% сигурен вервайте ми ама не като Кобурга
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Раиран екип

    56 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ццц":

    Най малкото що пара потрошиха не изработена за война за чужди задокеански интетеси
  • 6 персифлора

    62 6 Отговор
    Късно е вече,процесите на распад са напреднала фаза, разединението в ЕС ще доведе до граждански войни след като финансите се скапят ,но още е рано , но Путин ще е виновен че не дава от териториите си вече

    Коментиран от #17

  • 7 Ясно се вижда

    63 4 Отговор
    Това е показател--че евро скиптиците са все повече в Германия!!!! Показател е,че заради международната си позиция и политика,Германия взе грешното решение и продължи слугинажа си пред САЩ-подкрепяйки санкциите против Русия довели до рецесия немската икономика...подкрепяйки Киев и харчейки парите на гражданите си за оръжия...подкрепяйки мигрантите и хранейки ги загубиха немската индентичност...-има още куп основни грешки,довел до тези резултати не само в Германия но и в ЕС...- и тук Путин не е виновен/както обикновенно ни казват/.....

    Коментиран от #10

  • 8 Ще духат

    44 5 Отговор
    супата джендърите. Болните немци още не вдяват какво ги чака.
  • 9 🍋🍊🇧🇬

    50 1 Отговор
    :) Това което се случва във Франция и Германия беше прогнозирано от някои външни наблюдатели но няма кой да чуе?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дупничанин

    31 0 Отговор
    Е кво бедствие? Бронзов медал, не сте чак толко зле. Или па сте си мислили за златен?!
  • 12 Уса

    33 0 Отговор
    Рзпада е по-бърз от ръждата и гнилоча.Човешкия разпад поради глупост няма равен на себе си това е психично заболяване
  • 13 Стар корупционер

    34 0 Отговор
    Французите яко се изплашиха от войната с Русия,но на германците още им е широко около врата.
  • 14 Гост

    24 0 Отговор
    Нормално тоя за съжаление не може да се намаже на малкия пръст на Меркел…
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Време в ЕС да се забранят изборите,

    20 3 Отговор
    че нещата не отиват хич на добре.
    Психопатите трябва да побъзат с това, докато са още на власт, че да не стане късно!
  • 17 Сандо

    33 3 Отговор

    До коментар #6 от "персифлора":

    Разбира се,че Путин е виновен.И главната му вина е,че не иска войната в Украйна да приключи бързо.Направи от Украйна световен център за утилизация на техника,пари и демократнацисти;блато,в което потъва богатството на запада.А другаря Си е седнал удобно на хълма и с азиатска невъзмутимост и удоволствие наблюдава залеза на Запада!
  • 18 Нарастват ти гоМната

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    в черепната кутия на теб.
  • 19 Шолц, Бербок! Аут, Капут!! Германците им

    21 1 Отговор
    биха Шута! Скапаните Зелени и Шолц Счупиха Икономиката на ГЕРМАНИЯ! Успех за Алтернатива за ГЕРМАН ИЯ и САРА!? Само при нас Мафията ще Глозга Държава и Народ!! НА Макрон Французите, му биха Шута!!
  • 20 Зико

    21 0 Отговор
    Като си трае за Северен поток, това му е наградата.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЕСССР

    21 3 Отговор
    Всички, които се озъбиха на Русия потънаха, само една Урсула плува, но тя е глава шамандypa и за нея е нужен по специален подход!

    Коментиран от #25

  • 23 Иоб

    2 12 Отговор
    Путинистите, капейките и рашафилите тролят, работят и дежурят, но сметките им са КРИВИ
  • 24 Ами така е

    9 0 Отговор
    Светофарната коалиция са пълни идиоти. И това им е много. Партията на Шолц, социал-демократи?? Нямат нищо социално и с всякаква демокрация са скарани напълно. А зелените? Кой изобщо избира тези идиоти? Аналена Бербок и Набек са от зелените и са пълни дупки. Открито казват, че им е все едно, какво мислят избирателите им...
    Жалко, че Алтернативната не е първа. Това е единствената народна партия сега. А онези шушумиги "Християн-демократичен съюз"?? Меркел е от тях и те с пълна сила унищожават Германия. Кой изобщо още ги избира? Не ми е ясно.
    Всеки народ си заслужава съдбата. Ако са тъпи и вярват на идиоти, то идиотите ще ги унищожат.

    Коментиран от #26

  • 25 О, какво стана с акушерката?

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЕСССР":

    Идиотите от нейната партия получиха вчера най-много гласове. И шефа на партията Мерц, предложи веднага крадливата и фашистки настроената Урсула да си остане шефката на съюза! Не е истина.
    Такава шамандура, като нея, дори бай Тошо отдавна щеше да е осъдил и затворил в Белене. Но, нали е "демокрация ", тази открито краде, лъже, съсипва съюза, въвежда диктатурата и НИЩО? Тази е рептил по вредност за Европа. Даже и световна война предизвиква. Кой избира такива??? Не е истина.
  • 26 Ама не е така

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ами така е":

    Хората в мнозинството си НЕ искат крайното и националисти и терористи левичари. Путлерасти.
    Искат нормален живот който имаха преди започване на войната в Украйна на Европейския континент.
  • 27 Ха ха ха а така

    4 0 Отговор
    Време е в Германия да дойдат на власт националсоциалистите и тогава Германия ще се оправи .
  • 28 Кирчо съм

    1 1 Отговор
    Бедствие, не бедствие- 65% гласували! Пък тука сме си доволни от гаулайтерите и си ходим де на морте,де за гъби.
Новини по държави: