Отидете към основна версия

3 524 73

Орбан: Политиката на НАТО противоречи на основните ценности на Алианса

  • унгария-
  • нато-
  • виктор орбан

Това трябва да остане мирен проект, отбеляза унгарският премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан в статия за Newsweek нарече политиките на НАТО противоречащи на основните ценности на алианса.

„Струва си да припомним, че най-успешният военен съюз в световната история започна като мирен проект и бъдещият му успех зависи от способността му да поддържа мир, но вместо това на дневен ред е желанието за война за отбрана или нападение, всичко това противоречи на основните ценности на НАТО“, написа Орбан.

Според политика пред НАТО стои задачата да запази алианса като мирен проект. Що се отнася до бъдещето на НАТО, Унгария "не е напълно съгласна с мнозинството от страните членки", които виждат конфликта с други геополитически сили като неизбежен.

„Днес нарастващ брой гласове в рамките на НАТО твърдят за необходимостта или дори неизбежността на военна конфронтация с други глобални геополитически сили. Тази представа за неизбежна конфронтация действа като самоизпълняващо се пророчество. Колкото повече лидерите на НАТО вярват, че конфликтът е неизбежен, толкова по-голяма е ролята, която те ще играят в неговото разплитане“, каза Орбан.
Унгарският премиер отбелязва, че самоизпълняващият се характер на това пророчество става все по-очевиден: има новини, че НАТО се готви за евентуална операция в Украйна, а войските на страните от алианса вече са близо до украинския фронт.

„За щастие, Унгария постигна важно споразумение с НАТО, признавайки важната ни роля в алианса и освобождавайки от пряка подкрепа за Украйна, независимо дали е военна или финансова... Но ние трябва да бъдем много предпазливи относно собственото си изоставяне на ценностите, ​които родиха нашия съюз. Целта, за която е създаден НАТО - да осигури мир в интерес на стабилното икономическо, политическо и културно развитие. НАТО изпълнява целта си, когато търси мир, а не война и война вместо мир, ще се самоубие“, пише Орбан.

В петък Орбан и неговата делегация пристигнаха в Москва и се срещнаха с руския президент Владимир Путин. Той нарече посещението в Москва следващ етап от мирната мисия.

От 1 юли Унгария пое шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз. Орбан заяви, че въпросът за мира в Украйна ще бъде основният през следващите шест месеца от унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Той отбеляза, че унгарското председателство на ЕС не му дава мандат за преговори за Украйна, но може да насърчи страните да започнат път, който в крайна сметка ще доведе до преговори.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: