6 Юли, 2024 06:31 3 523 73

Орбан: Политиката на НАТО противоречи на основните ценности на Алианса

  • унгария-
  • нато-
  • виктор орбан

Това трябва да остане мирен проект, отбеляза унгарският премиер

Орбан: Политиката на НАТО противоречи на основните ценности на Алианса - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан в статия за Newsweek нарече политиките на НАТО противоречащи на основните ценности на алианса.

„Струва си да припомним, че най-успешният военен съюз в световната история започна като мирен проект и бъдещият му успех зависи от способността му да поддържа мир, но вместо това на дневен ред е желанието за война за отбрана или нападение, всичко това противоречи на основните ценности на НАТО“, написа Орбан.

Според политика пред НАТО стои задачата да запази алианса като мирен проект. Що се отнася до бъдещето на НАТО, Унгария "не е напълно съгласна с мнозинството от страните членки", които виждат конфликта с други геополитически сили като неизбежен.

„Днес нарастващ брой гласове в рамките на НАТО твърдят за необходимостта или дори неизбежността на военна конфронтация с други глобални геополитически сили. Тази представа за неизбежна конфронтация действа като самоизпълняващо се пророчество. Колкото повече лидерите на НАТО вярват, че конфликтът е неизбежен, толкова по-голяма е ролята, която те ще играят в неговото разплитане“, каза Орбан.
Унгарският премиер отбелязва, че самоизпълняващият се характер на това пророчество става все по-очевиден: има новини, че НАТО се готви за евентуална операция в Украйна, а войските на страните от алианса вече са близо до украинския фронт.

„За щастие, Унгария постигна важно споразумение с НАТО, признавайки важната ни роля в алианса и освобождавайки от пряка подкрепа за Украйна, независимо дали е военна или финансова... Но ние трябва да бъдем много предпазливи относно собственото си изоставяне на ценностите, ​които родиха нашия съюз. Целта, за която е създаден НАТО - да осигури мир в интерес на стабилното икономическо, политическо и културно развитие. НАТО изпълнява целта си, когато търси мир, а не война и война вместо мир, ще се самоубие“, пише Орбан.

В петък Орбан и неговата делегация пристигнаха в Москва и се срещнаха с руския президент Владимир Путин. Той нарече посещението в Москва следващ етап от мирната мисия.

От 1 юли Унгария пое шестмесечно председателство на Съвета на Европейския съюз. Орбан заяви, че въпросът за мира в Украйна ще бъде основният през следващите шест месеца от унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Той отбеляза, че унгарското председателство на ЕС не му дава мандат за преговори за Украйна, но може да насърчи страните да започнат път, който в крайна сметка ще доведе до преговори.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    101 19 Отговор
    НАТО само на теория е отбранителен съюз.
  • 3 Гост

    103 18 Отговор
    НАТО е бухалката на САЩ в Европа.............

    Коментиран от #68

  • 4 Райтеон енерджи

    23 68 Отговор
    Това момче говори за най-скъпата оръжейна индустрия и продукция в света..военния бюджет на САЩ е два пъти световния ако добавим и останалите страни членки на НАТО сигурно става 20 пъти..когато един патрон е произведен в завода неговото предназначение е да убива това е добре да го разбере всеки фашист пацифист по света като Орбан

    Коментиран от #10, #29, #66

  • 5 Троло

    26 7 Отговор
    Не бе маджарче, недей така с лошото.
  • 6 НАТО еврейски проект

    84 16 Отговор
    Абсолютно прав е Орбан!
  • 7 Артилерист

    84 15 Отговор
    Прав е. В НАТО няма нищо отбранително отдавна...
  • 8 Шопо

    29 64 Отговор
    Ами Орбанчо излез бе от НАТО, ЕС има ШОС -МОС, БРИКС, ама си пръв за европейски пари и рИвеш за тях като ти ги спрат..Искаш на два стола да седиш, ама обикновено се пада тежко на земята.

    Коментиран от #14, #21

  • 9 Лоялен

    66 11 Отговор
    Орбан се опитва да отвори очите на наведените центове но тях ги интересуват постовете и зеленото. Всички евроатлантици виждат начин да направят пари от войната за сметка на народите си. Само че на хората им писна и вече правителствата на англия франция и германия паднаха. Ще има и още изгорели факли. Ние за жалост пак ще сме последни с тиквата и дебелян
  • 10 Въпроса е, че

    50 13 Отговор

    До коментар #4 от "Райтеон енерджи":

    патрона струва 60 цента реално, а в скапаното НАТО 60 долара, за аз туй фърчи биджета в космоса, и за тва за 2,5г.,военните складове на САЩ и Гейропа са празни и сега няма нищо и се дава на час по лъжичка на тъпите укри.
  • 11 Бамбука

    21 5 Отговор
    Очаквах да каже, че НАТО започна войната, но ....

    Коментиран от #59

  • 12 Летописец

    48 13 Отговор
    Сегашната антируска истерия на Брюксел е отстъпление от европейските ценности , какво остава за военната северноатлантическа бухалка ?! Орбан се държи типично като стар източноевропеец - ще му се да вярва в някакви "евроатлантически ценности" , които Западът съчини в периода , в който искаше да привлече източноевропейските глупаци .
  • 13 Злобното Джуджи

    15 53 Отговор
    НАТО Юпросто си гледа работата и политиката.
    Русия е тази която винаги губи и си не може горката.
    Загуби Космическата надпревара, загуби Студенага война, загуби Източния блок и Всички сателити, загуби Аэганистан, Нагорни Карабах и Черно Море, загуби крайцера Масква, загуби Луна 25, загуби Всичко и Навсякъде. Не виждам нищо страшно и дори е логично да загубят Украйна и Крим. Тия нещастници с каквото са се хванали всичко са опропастили. Дано до има ру3наци които да четат, та най-сетне да вденат колко Жалки и Смотани се станали и всеки който го не мързи си бърше краката с тях. Питай Литва, Латвия и Естония 😆

    Коментиран от #16

  • 14 Ами няма да се

    34 12 Отговор

    До коментар #8 от "Шопо":

    колебае май много, щот его на сърбите спечелиха няколко многомилиардни проекта от китайците и не са в ЕС ЕС и в кирливото НАТО, а нас ни заобикалят като прокажени.

    Коментиран от #34

  • 15 Европеец

    18 41 Отговор
    Няма завършила война по мирен начин! Има победител и победен ! Когато нападателя атакува една държава и народ обявявайки действията си като специална операция целяща "денацификация" на съвкупност от етноси живеещи в една държава , говори за абсолютен диктатор водещ една целенасочена война към завладяване на територии и унищожаване на народи ! Целта на Путин е известна на цяла Европа !Колко държави останаха приятели на сатрапа? Водачите на Сърбия и Унгария - играят играта на два стола ! Краят е предизвестен!

    Коментиран от #19, #36, #69

  • 16 НАТО ползва

    38 8 Отговор

    До коментар #13 от "Злобното Джуджи":

    тъпите укри срещу Русия за да я отслалят, но вместо това тя стана още по-силна, така, че за краварника, нато, гей ЕС ЕС и територия 404 настъпват тежки времена.

    Коментиран от #24, #25

  • 17 Войната

    33 7 Отговор
    Е всъщност НАТО срещу Русия
    Излишно е да се обяснява защо но НАТО няма да изпусне такава възможност да воюва срещу Русия с наемна армия най-малкото с цел да я отслаби
    Ако НАТО иска Мир много лесно може да го постигне като покани Русия да стане член на тази агресивна организация
    Всъщност НАТО се обявява за отбранителен съюз
    Ако Русия не съществува в този си вид срещу кого ще се отбранява НАТО тоест ще стане излишно и затова внимава Русия да се отслаби обаче не съвсем за да може НАТО да има оправдание за своето съществуване
  • 18 Някой знае ли

    36 6 Отговор
    Има ли точка на земното кълбо в която НАТО или отделни страни от НАТО да не са се намесвали във военни конфликти

    Коментиран от #45

  • 19 Гейвропеецо, тъп си

    33 12 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    и пишеш абсолютни тъпанарщина. Русия е многонационална държава, а 404 територията е завладяна от неонацистки сред предимно руското население. Денацификацията има за цел да изчисти тумора от неонацистки а не срещу различните етноси. Тъп си до мозъка на костите си.

    Коментиран от #23, #61

  • 20 Орбан,

    15 33 Отговор
    Някой да те държи насила в ЕС и НАТО?
    Не ти е кеф, ами прав ти път. Туй и е хубавото на демокрацията, която толкоз не ти уйдисва.
  • 21 Ха-ха-ха

    23 8 Отговор

    До коментар #8 от "Шопо":

    На практика са излезли от НАТО. Сключиха зделка че унгарски войници няма да участват в мисии извън територията на Нато.
  • 22 Само питам

    12 36 Отговор
    Орбан не разбра ли че НАТО не е Варшавския договор и може да излезе от алианса когато си поиска? Или изпълнява плана на Путин да разбие НАТО отвътре? Няма да му се получи.
  • 23 Загубеняк

    7 30 Отговор

    До коментар #19 от "Гейвропеецо, тъп си":

    Раша отиде у реката.
  • 24 Злобното Джуджи

    12 24 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ползва":

    "..НАТО ползва Украйна..."

    Точно за това говорим.
    Как можа Русия да Загуби Всичко, та наместо тя да ползва Украйна срещу НАТО, сега се бие срещу собствения си народ ? Всичко това е следствие на нещо вродено в руската душа и манталитет. Не знам точно какво е, но със сигурност не е нещо с което човек да се гордее )))

    Коментиран от #50

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Орбан предупреждава

    26 7 Отговор
    Пичуи, опичайте си акъла, щото краварите ни готвят за война срещу Русия, докато те ще стоят отстрани и ще дават акъл
  • 27 151262

    30 4 Отговор
    Ми то и ЕС е започнал като икономическо споразумение за свободно движение на хора и капитали, пък в каква истерична диктатура се превърна...
  • 28 Ний ша Ва упрайм

    28 6 Отговор
    Маджара както винаги точен! Дер фон Лаен газ пика! Там съветски паментници под команда на посолството не събарят!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Възраждане

    5 13 Отговор
    Ние сме с вас Путин и Сърбия и Македония. Ако трябва ще признаем, че е тяхна
  • 31 Хм Хм

    6 21 Отговор
    НАТО помага на Украйна да се ОТБРАНЯВА!
  • 32 Костя

    5 6 Отговор
    Унгария има териториални претенции затова е срещу Украйна. А Сърбия е наш брат и ни мисли само доброто.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 да бе

    6 8 Отговор

    До коментар #14 от "Ами няма да се":

    прокопсаха шумадийците с китайските проекти ... иди да видиш как не се допускат сърби на някои места, където има китайски заводи. само във вашите постни глави може да вирее мисълта,че някой ще ти даде нещо щото си готин и много те обича.

    Коментиран от #51, #56

  • 35 Европеец

    4 2 Отговор
    Не знам какъв европец си, но написаното на теб и пълен боклук и неправилно използваш термините и понятията.... Голям изкуствен интелект си.....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    5 11 Отговор
    Ами като си нямат механизми за отстраняване не такива продажни отпадъци, ще го търпим...

    Коментиран от #44

  • 38 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор
    На Орбан ще му е доста трудно. Нацистите взеха властта в ЕС и търсят реванш.
  • 39 основните "ценности" на Алианса

    14 3 Отговор
    са това което нареди САЩ
  • 40 Орби,

    4 10 Отговор
    Га яде кибабчетата ни рива, хубаво ти беше. Сега защо пищиш? Или изведнъж се сети, че ти се е приял и черен хайвер?
  • 41 Байдън: Аз управлявам света!

    8 6 Отговор
    Аз казвам какви са ценностите. Всички други сте само роби на САЩ . Демокрацията определено вече не е американска ценност
  • 42 Българите

    15 5 Отговор
    Е БРАВО поне има в това шашардисано НАТО ЕС един мисли човек,,, ОРБАН ето това е политик всички други са хрантутници
  • 43 Абе

    9 1 Отговор
    какво става на фронта в Украйна? Да не би да приключило всичко?
    Или не е за пред хора?
  • 44 любител

    12 3 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    нещо си в грешка продажници са нашите управлява-и боклуци а човека си гледа държавата а не защитава чужди краварски интереси.
  • 45 любител

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Някой знае ли":

    прав си пич но не само че са се намесвали но те и са ги предизвиквали. намесили се кравар следва война
  • 46 Демократ

    4 11 Отговор
    Типично поведение на диктатор, който не се съобразява с никакви правила. Поведението му е съобразено единствено с това как да се докара на Путин,защото е взел много пари и ако не ги използва по предназначение може да пийне специален чай. Диктаторите се интересуват само от себе си.
  • 47 факт

    15 4 Отговор
    Мъже като Орбан дават надежда на света, че все още има останала някаква нормалност. Усещането, че живеем в тотално объркан свят, в който насила ни карат да вярваме, че ненормалното е нормално, никак не е приятно. Откровено завиждам на унгарците, че са успели да излъчат истински лидер, който мисли рационално и действа отговорност в интерес на народа си, а не на господарите си.
  • 48 Мир имаше, докато имаше

    11 4 Отговор
    Варшавски договор.
    Тук таме по някоя прокси война.
    Варшавският договор се разпадна, Русия беше слаба, Китай не беше все още силен и САЩ, чрез НАТО овършаха Близкия изток и Северна Африка.
    Нпаравиха база в Косово и продължиха на изток.
    Видяха, че Русия си стъпва на краката под ръководството на Путин и решиха да провокират.
    Това са фактите, които не могат да се скрият от никаква пропаганда.
  • 49 Абсурдистан

    3 6 Отговор
    Виктор дали вдява какви глупости пише: "на дневен ред е желанието за война за отбрана или нападение, всичко това противоречи на основните ценности на НАТО". Излеза че отбраната е нещо лошо.
  • 50 Не е много трудно

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Злобното Джуджи":

    особено за англоскаксонците, които имат пари.
    Русия беше слаба, американците и англичаните дойдоха, купиха когото трябва, разпалиха един национализъм и те така.
    През това време нормалнитеукраинци и руснаци, живеещи в Украйна ходеха да берат гъби.
    Сега умират.
    Какво по-различно от при нас, с тая разлика, че нас просто ни грабят а украинците ги пращат да умират?
  • 51 Въпросът е кой какво ще ти даде

    9 7 Отговор

    До коментар #34 от "да бе":

    На нас ни дадоха едни надуваеми лодки.
    И ще ни дадат едни самолети ама друг път.
    И едни реактори ама скъпо.

    Коментиран от #53, #54, #57

  • 52 Оракула от Делфи

    4 7 Отговор
    На Путин машата , Орбан трябва да е "оправил" офшорките си след срещата в "Масква"!
    Не разбирам как ЕО,
    МОЖЕ ДА ТЪРПИ ТОЗИ ОТЯВЕН ШПИОНИН НА ПУТИН В ОБЩНОСТТА ВСЕ ОЩЕ???
    ЕО, няма бъдеще с такива АЛЧНИ лапачи!
    В престъпния конзорциум на Орбан , има и наши" лидери" не "феномени"!!
    Бивши дипломати и лизащи до ГЕРБ!
  • 53 Херодот

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Въпросът е кой какво ще ти даде":

    А МИЛИАРДИТЕ СУБСИДИЙ , от ЕО , БРОИШ ЛИ ГИ???
    Сигурно не си от тях , но България една от най -наситените ДЪРЖАВИ В СВЕТА
    на поршета и ферарита И СУПЕР ЛУКСОЗНИ КОЛИ ,
    коли собственост на "СЕЛЯНИ" земеделци,
    които копат и садат , НЕПРЕСТАННО " ТА ПУШЕК СЕ ВДИГА!"
  • 54 Някой

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Въпросът е кой какво ще ти даде":

    А ти какво си дал? Все искаме да взимаме, ама ако може да сме готованци само...циганското мислене е в главата на повечето Ганьовци, като тебе
  • 55 Руски пудел

    2 10 Отговор
    Унгарското пуделче на Путин твърди, че военна организация била "мирен проект".

    Май е объркал НАТО с благотворителна организация.
  • 56 Щирлиц

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "да бе":

    А ти се пробвай само да минеш покрай някоя американска база у нас!!!!
  • 57 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Въпросът е кой какво ще ти даде":

    Не, не е това въпроса. Въпроса е къде ще запазиш държавата си и културата си ТАКА ЧЕ ХОРАТА да се чувстват добре в нея.
  • 58 Виктор

    7 1 Отговор
    Е Велик.
  • 59 постоль

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    Без войната американският военно промишлен комплекс е за никъде/косвено САЩ/! Между 60 и 80 процента от т.н. помощи за Украйна отиват там.
  • 60 НЯКОЙ

    1 5 Отговор
    Орбан най-добре да си направи нов варшавски договор с Путин и Северна Корея. Никой не казва, че сега най-големият фашист е Путин убивайки хиляди хора и рушащ градове и села. И няма никаква логика, защо я води тази война. Неговите хора го излъгаха колко велика е руската армия и сега не знае как да спре.
  • 61 БОЛШЕСМЕШНИК

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гейвропеецо, тъп си":

    Лей помия, платено тролче, че рубличките дай Боже да стигнат за хляб. Ако и за това вече не стигат - винаги можеш да си денацифицираш главата и да направиш услуга на света.
  • 62 Пенсионер

    7 1 Отговор
    Понеже съм видял и двете системи, искам да ви кажа, че НАТО и ЕС, са по-зле от Варшавския догов и СИВ! Сега диктатурата на големите е ужасна! Това си е чисто заробване!

    Коментиран от #65

  • 63 ТНТМ

    2 2 Отговор
    ти не си НАТО, че да кажеш. Аре унгарски тиган - виж си само цвета на кожата! Ей това е лошоот на демокрацията, че разни мошеници могат да се докопат до власт.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Шаро

    7 1 Отговор

    До коментар #62 от "Пенсионер":

    Аз не съм пенсионер, но също съм живял в двете системи.
    Ако онова е било диктатура, това сега е повече от робство! Само че дотолкова опростачиха населението за 35г,че да се ценят само лъскави ните и шарени мъниста, а истинските човешки ценности се осмиват!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Вижте кво!

    2 6 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО 🇪🇺🇺🇲 не от РФ!!!
    Няма такова нещо референдум. Има демократични избори на които избираме наши представители да вземат решения. Ок?
  • 68 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Кремъл това е новото Терористче в Европа!
  • 69 Европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    Ама много си прав, ако си се родил преди 2,5 години !!!
  • 70 Злобното Джуджи

    1 2 Отговор
    ВоФка....сто пъти ти казах - Прави като Американците.
    Първо пусни Атома в Куев пък после искай.
    Щяха да загинат най-много 20 000 души наместо близо половин милион досега и още толкова инвалиди и косвени жертви. Това не им харесвам на руснаците че нищо не им е като хората - нито войните, нито колите пък за де6елите истерични женища направо ми се Реве за руския мужик. КОШМАР 😆😆😆
  • 71 Казуар

    3 0 Отговор
    Ценност на Алианса е да си затваря очите за Аншлуса в Украйна. Човек трябва да се пази от хора с дебел врат.
  • 72 Име

    1 0 Отговор
    А решенията не се знае кой взима!
  • 73 Георги

    0 0 Отговор
    Най-чисто ще е да стане Световна война. И после да се види дали ще се върви към ново начало или към КРАЯ. Стига вече творци на Нов световен ред.
Новини по държави: